Naučite da kuvate kao profesionalni kuvari. Sigurno vam se dogodilo da hrana koju ste pripremili nije dovoljno sočna, slana ili nešto sasvim treće. Profesionalici su otkrili svoje tajne koje čine njihovu hranu fantastičnom. Pripremite kod kuće bolje nego u restoranu, a rezultatima ćete biti oduševljeni.
Ove tehnike koje će poboljšati vaše kuvanje koristiće početnicima u kuhinji, ali takođe i iskusnim domaćicama jer je unaprediti svoje veštine. Hrana će biti ukusnija, a trikovi su jednostavni i ne zahtevaju neke posebne pripreme. Sve je lako i brzo.
1. Sigurno ste čitali kako je najbolje da se hrana soli na kraju kuvanja, ali profesionalni kuvari se ne slažu sa tim. Najbolje je hranu soliti tokom celog procesa kuvanja jer će tako biti mnogo ukusnija.
2. Ako pripremate paradajz sos, obavezno dodajte kašičicu šećera jer će on dati slatkoću paradajzu ako nije sezona. Takođe, kada pripremate šargarepu ili cveklu dodajte šećer za bolji ukus.
3. Ako želite da vam sosevi uvek budu gusti i sjajni dodajte pred kraj kuvanja malo hladnog putera.
4. Marinirajte meso u slanoj vodi kako biste ga omekšali i kako bi bilo sočnije, ovaj trik posebno važi za piletinu i ćuretinu čije je meso dosta suvo.
5. Kako biste dobili hrskavu kožicu na mesu, obavezno ga pre termičke obrade prosušite ubrusom kako biste uklonili višak vlažnosti.
6. Gotovo meso nemojte odmah da sečete pustite da upije sok od kuvanja. Tako će biti sočnije, a pustite tako da odmara pola vremena od onog koje ste utrošili na pečenje ili kuvanje.
7. Pre nego što ih ubacite u jelo, orašaste plodove kratko torstirajte u rerni, a začine poput kumina, kardamoma... malo propržite u tiganju kako bi pustili prirodna ulja koja će pojačati ukus jela.
8. Ako u povrće, tunjevinu... dodate malo limunovog soka, dobićete potpuno nov ukus standardnog jela. Limunov sok daje osvežavajući ukus, pa će vam hrana biti ukusnija.
9. Neke namirnice je bolje da kuvate na niskoj temperaturi kako bi održale svoju sočnost. Na primer, jaja će biti ukusnija ako se polako kuvaju na niskoj temepratri.
10. Uložite novac u posuđe i escajg jer to je ispaltivo na duže staze. U dobrim posudama hrana ima bolji ukus, a oštri noževi će vam olakšati posao u kuhinji.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem