Prašak za pecivo je čest sastojak kada pravite peciva, kolače... To je kombinacija sode bikarbone i kiseline koje čini da testo naraste. Sigurno vam se desilo da krenete da spremate nešto i shvatite da vam nedostajte prašak za pecivo ili da mu je istekao rok trajanja.
Ako niste znali, rok trajanja mu je godinu dana, ali ako je kesica otvorena može da traje samo 6 meseci. Prašak za pecivo uvek čuvajte na hladnom i suvom mestu.
Na jednostavan način možete da proverite da li prašak za pecivo i dalje može da se koristi. Pomešajte 1/2 kašike praška za pecivo sa 1/2 šolje vruće vode. Ako smesa ne stvara mehuriće, znači da je rok prošao i možete da ga bacite.
Evo kako da zamenite prašak za pecivo:
1. Kremfix i soda bikarbona
Kremfix u kombinaciji sa sodom bikarbonom je jedan od najboljih načina da zamenite prašak za pecivo. Da biste zamenili 1 kašičicu praška za pecivo, kombinujte 1/4 kašičice sode bikarbone sa 5/8 kremfixa.
2. Mlaćenica i soda bikarbona
Kiselost u mlaćenici omogućava sličan rezultat kao prašak za pecivo, zato mu je i dobra zamena. Da biste zamenili 1 kašiku praška za pecivo, kombinujte 1/2 šolje mlaćenice i 1/4 kašike sode bikarbone. Smanjite ostale tečnosti u receptu za 1/2 šolje.
3. Kiselo mleko i soda bikarbona
I kiselo mleko ima neophodnu kiselost koja može uspešno da zameni prašak za pecivo. Da biste zamenili 1 kašičicu praška za pecivo, kombinujte 1/2 šolje kiselog mleka i 1/4 kašike sode bikarbone. Isto kao i kada koristite mlaćenicu za zamenu praška za pecivo, smanjite ostale tečnosti u receptu za 1/2 šolje kako biste uspeli da povežete sve sastojke.
4. Soda bikarbona i sok limuna
Pomešajte jednaku količinu limunovog soka i sode bikarbone. Kiselina iz limunovog soka reaguje sa sodom bikarbonom, stvarajući isti efekat kao prašak za pecivo. Ipak, vodite računa o količini limuna jer ima jak ukus koji može da se oseti u jelu.
Izvor: Stvar ukusa
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem
Tri vrste oblandi od jedne smese
Carska pita za predjelo za Aranđelovdan