Piletina je jedno od najčešćih mesa koje se nalazi na trpezama u većini domaćinstava, što zbog lepog ukusa, tako i zbog jednostavne pripreme i malog procenta masti. Ipak, lekari upozoravaju da nisu svi njeni delovi dobri za upotrebu i često konzumiranje.
Kardiolozi i nutricionisti već duže vreme govore o štetnom uticaju kožice i masnih delova piletine i tvrde da se gotovo u potpunosti sastoji od masti. U narodu je uvreženo uverenje da je koža nogu, bataka i pilećih prsa odličan izvor vlakana kolagena. Zapravo, ovo je daleko od istine.
Ovaj deo ne hrani telo kolagenom, ali lako možete naneti štetu vašoj figuri. Osim toga, veliki broj bakterija je prisutan na kožici piletine, koje možete uneti u svoj organizam i time zadobijete mnoge probavne smetnje.
Takođe, preporuka je i da se ne jedu pluća i džigerica, jer čak ni termička obrada visokom temperaturom nije u stanju da u potpunosti ukloni sve parazite iz njih.
Kineski stručnjaci su savetovali i da ne koristite glavu (što se inače kod nas retko koristi), jer upravo ovaj deo pileta akumulira sve štetne materije koje životinja pojede tokom svog života.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus