Na escajgu, naročito onom svečanom, često znaju da se nakupe mrlje i prljavština, bez obzira koliko ga temeljno i dobro operemo nakog svake upotrebe. Naročito uporne mrlje od kamenca koje ne mogu da se skinu redovnim pranjem, pa je potrebno s vremena na vreme uraditi temeljno čišćenje.
Postoje tri jednostavna trika kako da na zdrav i bezbedan način vratite sjaj priboru za jelo, tako da će izgledati kao da ste ga upravo doneli iz prodavnice.
1.Sirće
Jedan od načina koji je i najednostavniji je kombinacija sirćeta i vode. Napunite posudu toplom vodom i sirćetom, pa u nju stavite pribor za jelo. Na litar vode sipajte dva decilitra sirćeta. Ostavite da stoji pola sata, zatim sunđerom istrljajte escajg i prebrišite ga pamučnom krpom. Pribor za jelo opet će dobiti onaj stari sjaj.
2. Soda bikarbona
Ona je poznata kao pravi saveznik u čišćenju. Ukoliko želite da vaš pribor za jelo zablista, soda bikarbona može da bude od velike pomoći. Zagrejte litar, dva vode u većem loncu, dodajte 50 gr sode bikarbone i potopite pribor za jelo. Možete da koristite i hladnu vodu sa sodom bikarbonom, ali onda escajg u njoj ostavite nekoliko sati. Starom četkicom za zube uklonite nečistoće sa manje dostupnih delova. Crne mrlje na priboru za jelo možete da istrljate i kombinacijom soka od limuna i malo sode bikarbone. Posle toga ih operite čistom vodom i uglancajte suvom krpom.
3. Morska so
Morska krupna so je dobra za sjaj escajga, skida svu necistocu i mrlje. Stavite u morsku so i natopite vodom tek toliko da prekrije pribor, pa pustite da prenoći. Ujutru isperite mlakom vodom, a rezultat će vas iznenaditi. Ovo možete da primenite i na srebrnom nakitu bez bojazni da ćete ga oštetiti.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem