Neretko se desi da sveže meso koje ste kupili bude žilavo i da nakon duge termičke obrade nije omekšalo. Ovo je pogotovo dešava sa šniclama i krmenadlama, naročito ako ih pripemate na roštilju.

Postoje tri jednostavna i veoma ekonomična trika koja će vam pomoći da meso koje spremate, bez obzira koje vrste, uvek bude sočno i mekano nakon kuvanja ili pečenja.

1. Morska so

Ovaj način omekšavanja mesa poznat je vekovima. Meso natrljajte krupnom, morskom solju sat vremena pre nego što ćete ga staviti da se peče i ostavite ga na sobnoj temperaturi. So će zadržati vodu u mesu i neće dozvoliti da se isuši tokom kuvanja. Višak soli uklonite pre nego što meso stavite u rernu ili u tiganj.

2. Soda bikarbona

Korisna svojstva sode bikarbone nadaleko su čuvena u kulinarstvu, ali ako do sada niste znali, ona odlično pomaže i u omekšavanju mesa.

Sve što je potrebno da uradite jeste da natrljate površinu mesa sodom koja će podići pH vrednost i sprečiti da se protieni stvrdnu tokom termičke obrade.

3. Marinada sa kiselinom

Napravite marinadu od maslinovog ulja i sirćeta ili limuna i u njoj marinirajte mesno najduže 30 minuta pre pečenja ili kuvanja. Kiselina će "napasti" veze između niti proteina i učiniti meso mekanim. Molekuli vode će ostati sačuvani i meso će biti mekano i sočno.

Mariniranje mesa na ovaj način ne bi nikako trebalo da traje duže od pola sata, jer ćete dobiti kontraefekat.