Tradiconalna jela iz srpske kuhinje nezamisliva su bez dinstanog crnog luka ili praziluka, a neretko im se u sve to doda i beli luk. Ipak, iako ovo povrće jelu daje onu prepoznatljivu slast i aromu, mnogim domaćicama ovo nije omiljeni deo pripremanja hrane.
Od dinstanja luka usmrdi se cela kuća, "uvuče" se u garderobu i kosu, a ponekad naročito u hladnim danima nije jednostavno izluftirati.
Krivac za neprijatne mirise je oslobađanje sumpora iz luka prilikom termičke obrade. Ipak, i ovu zamku je moguće izbeći, i pripremiti ukusno kuvano jelo, a da vazduh u kuhinji ne poprimi neprijatan miris.
Trik je u dodavanju jednog jednostavnog sastojka, koji većina nas ima u kuhinji, a to je soda bikarbona.
Kad iseckate crni luk i spustite ga u tiganj sa zagrejanim uljem, obavezno dodajte kafenu kašičicu sode bikarbone. Ukoliko je količina luka veća od pola kilograma, dodajte punu supenu kašiku i ostavite luk da se dinsta kao i uvek.
Pored toga što neće širiti neprijatan miris, luk će se zgusnuti, pa će biti lakši za varenje. Takođe, ako jelo koje pripremate sa dinstanim lukom zahteva pravljenje zaprške, komotno možete da je preskočite - luk izdinstan sa sodom daće jelu potrebnu gustinu.
Ovaj trik primenjuju kuvari u velikim restoranima i hotelima.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus