Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DA PRŽITE LUK, A DA NE USMRDITE KUĆU: Profesionalni kuvari otkrivaju jednostavan trik 

Uz ovaj jednostavan trik kućom se više neće širiti neprijatan miris prženog luka.

 Kako da ne usmrdim kuću od luka Izvor: Printscreen/Youtube/Frische Rezepte

Tradiconalna jela iz srpske kuhinje nezamisliva su bez dinstanog crnog luka ili praziluka, a neretko im se u sve to doda i beli luk. Ipak, iako ovo povrće jelu daje onu prepoznatljivu slast i aromu, mnogim domaćicama ovo nije omiljeni deo pripremanja hrane.

Od dinstanja luka usmrdi se cela kuća, "uvuče" se u garderobu i kosu, a ponekad naročito u hladnim danima nije jednostavno izluftirati.

Možda će vas zanimati

Krivac za neprijatne mirise je oslobađanje sumpora iz luka prilikom termičke obrade. Ipak, i ovu zamku je moguće izbeći, i pripremiti ukusno kuvano jelo, a da vazduh u kuhinji ne poprimi neprijatan miris.

Trik je u dodavanju jednog jednostavnog sastojka, koji većina nas ima u kuhinji, a to je soda bikarbona.

Kad iseckate crni luk i spustite ga u tiganj sa zagrejanim uljem, obavezno dodajte kafenu kašičicu sode bikarbone. Ukoliko je količina luka veća od pola kilograma, dodajte punu supenu kašiku i ostavite luk da se dinsta kao i uvek.

Pored toga što neće širiti neprijatan miris, luk će se zgusnuti, pa će biti lakši za varenje. Takođe, ako jelo koje pripremate sa dinstanim lukom zahteva pravljenje zaprške, komotno možete da je preskočite - luk izdinstan sa sodom daće jelu potrebnu gustinu.

Ovaj trik primenjuju kuvari u velikim restoranima i hotelima.

Izvor: Stvar ukusa

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Pročitajte još:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Siniša

Ako se pretera sa sodom bikarbonom može se izmeniti ukus jela i to ne popravljivo.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti