Povrće je nezaobilazni deo većine jela bilo da se sprema kao dodatak glavnom jelu ili se sprema zajedno sa njim. Ipak, spremanje može biti izazov za mnoge domaćice, jer ako ga predugo termički obrađujemo ono će izgubiti sve hranljive sastojke.

Verovatno niste znali da postoje pravila u pripremi povrća, a koja zavise od toga da li biljke rastu pod zemljom ili iznad nje. Postoje brojne zablude kod barenja i nekoliko pravila koja je potrebno znati da biste na najbolji način iskoristili vitamine i minerale kojima obiluje.

1. Korenasto povrće spustite u hladnu vodu

Povrće koje raste pod zemljom, kao što su krompir, šargarepa, cvekla i repa stavite u hladnu vodu pre kuvanja. Ako korenasto povrće stavite u hladnu vodu, spoljni slojevi će se postupno grejati tokom kuvanja, ćelijski zidovi će očvrsnuti, pa ćete tako izbeći prekuvavanje.

2. Zeleno lisnato povrće kuvajte u kipućoj vodi

Za razliku od korenastog povrća, zeleno lisnato povrće koje raste iznad zemlje kao što su blitva, spanać ili zelje stavite u kipuću vodu. Pošto je većina zelenog povrća tanka, njihova termička obrada bi trebalo da bude kratka, pa ih zato stavljamo u kipuću vodu.

3. Najbolji način da skuvate grašak i kukuruz

Isto pravilo važi i za grašak i kukuruz - biće najukusniji i očuvaće obilje minerala ako ih kuvate u kipućoj vodi. Naime, barenje graška ili kukuruza traži samo omekšavanje njihovih ćelijskih zidova, kako bi bili ukusniji i lakši za varenje.

4. Kuvanje na pari pruža bezbroj mogućnosti

Barenje povrća na ovaj način znači stavljanje namirnica u šerpu ili neku drugu duboku posudu punu ključale vode, tako što ćete povrće staviti u mrežu između tečnosti i namirnica, kako ne bi došlo do kontakta između njih. Obavezno pokrijte lonac poklopcem.

Tajna termičke obrade na ovaj način je u činjenici da para ulazi u povrće, čuvajući hranljive vrednosti, ali i izoštravajući njegov ukus.

Ukoliko se odlučite za kuvanje povrća na pari, možete ga tako termički obrađivati celo ili isečeno u komade. Ono što je potrebno da znate da bi prosečno vreme obrate trebalo da bude 20 minuta i pola sata.

5. Dodavanje začina u toku kuvanja

Da bi povrće bilo neodoljivog ukusa, dok se kuva dodajte mu začine po izboru - peršun, origano, mirođiju... Ako barite povrće slatkastog ukusa - šargarepe i paprike, prethodno ih možete malo potopiti u sirće. Za poseban ukus barenog povrća, u kipuću vodu dodajte par kapi soja sosa.

Profesionalni kuvari preporučuju da dodate i kriške limuna u vodu u kojoj se kuva, jer će mu to dati specifičan ukus.

Izvor: Stvar ukusa