Možda niste znali ali uklanjanje bataka od kostiju je odličan način da se skrati vreme kuvanja i da se uštedi novac. To tvrde sve iskusnije domaćice jer su pileći bataci koji su odvojeni od kostiju uvek skuplji u mesarama i supermarketima, a ukoliko kupite batake sa kostima znatno ćete uštedeti.

Pročitajte i vodič za kupovinu mesa.

Da biste očistili batake potreban vam je oštar kuhinjski nož kako biste presekli zglob gde se spajaju but i noga. Sada je noga podeljena na komade karabatak i batak. Batak možete očistiti na isti način kao i karabatak. Napravite razrez po gornjem delu kosti. Produbite razrez dok vaš nož ne stigne do kosti. Kost će se videti kroz razrez: ona će biti bela i mnogo tvrda.

Uhvatite već delimično odvojenu kost i izvucite je na gore i daleko od bataka kako biste mogli da presečete ispod ostale kosti. Osetićete kako kost počinje da se opušta od karabataka. Napravite potrebne rezove kako biste u potpunosti uklonili kost od bataka. Isecite mesto od kosti praveći nekoliko kratkih seckanja svojim nožem. Kada se meso oslobodi, koristite svoje prste kako biste ga izvadili od kosti.

Nastavite sečenje dok ne uklonite neželjene komadiće kosti, tetive i kožu.

Nakon što ste pileće batake očistili od kostiju možete da pripremite neko od vaših omiljenih jela.

Izvor: Stvar ukusa/Bonapeti