Duguljaste pitice punjene filom od krompira i mesa izgledom podsećaju na piroške, a ukusom na burek. Možete ih praviti za doručak, idealno je poslužiti ih uz šolju jogurta ili kiselog mleka. Možda vam se priprema učini komplikovanom, ali ne brinite, trud se svakako isplati i dobićete ukusno domaće pecivo punjeno filom od sastojaka koje svi volimo.
Sastojci:
Za testo:
- 500 g brašna
- 350 ml tečnosti (mleko i voda 50/50)
- 7 g kvasca
- 1 kašičica soli
- 1 kašika šećera
- 2 kašike ulja
Za fil:
- 400-500 g mlevenog mesa
- 5-6 krompira
- 1 crni luk
Priprema:
U brašno dodajte kvasac i so, promešajte. Šećer istopiti u čaši tople vode. Napravite udubljenje u brašnu pa dodajte tu čašu vode i čašu mleka. Promešajte viljuškom, pa umesite testo rukama. U testo umešajte i ulje. Prebacite testo na čistu radnu površinu bez brašna i mesite 5-7 minuta. Vratiti testo u posudu, pokriti providnom folijom (izbockati je za vazduh) i ostaviti sat i po vremena.
Za to vreme luk iseći na sitno, propržite. zatim u istom tiganju propržite i mleveno meso. Krompir skuvajte pa ga izgnječite. pomešajte pire sa mlevenim mesom i lukom u jednoj posudi. Posolite ako želite i dodajte začine po ukusu. Ostavite da se ohladi.
Nadošlo testo istresti na nauljenu radnu površinu i podeliti na male loptice (oko 20). Svaku lopticu razvući, stavljati po kašiku i po fila i zatarati u oblik piroške. Neka dobijen oblik bude što ravniji i duži kako bi se bolje ispržio. ponovite postupak i sa ostalim lopticama. Pitice pržite u tiganju sa obe strane po par minuta. Vadite na ubrus da upije višak masnoće.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus