Krofne su jedna od najomiljenijh poslastica od testa ikada. Zbog toga uopšte ne čudi što svaka inovacija kada je u pitanju ovaj slatkiš, napravi totalnu pomamu. Jedan u nizu recepata kada su u pitanju varijacije su kruleri. Mnogi ih zovu holandskim tipom krofni, jer liče na klasične, šuplje krofnice. Kruler je zapravo duboko prženo testo nalik na omiljeni slatkiš iz detinjstva, a iako potiče iz Holandije, trenutno je posebno popularan u Americi i Kanadi. Za razliku od klasičnih krofni, koje imaju meko, slatkasto testo s blagim ukusom fermentacije, kruleri imaju laganu, prozračnu teksturu i hrskavu koricu, a za njihovu izradu se ne koristi kvasac.
Sastojci:
- 120 ml punomasnog mleka
- 120 ml vode
- 120 grama maslaca
- kašičica šećera
- kašičica soli
- 140 grama brašna
- 4 jajeta
- korica limuna
- ulje za prženje
Priprema:
U velikoj šerpi s debelim dnom zakuvajte vodu, mleko, maslac, šećer i so. Kada proključa ugasite šporet, dodajte brašno i snažno mešajte. Ponovo uključite ringlu, pa mešajte još 2-3 minuta na srednjoj vatri. Kada dobijete gusto testo, okrećite ga i pritiskajte o lonac. Nakon par minuta, kada testo bude glatko, skinite ga sa ringle i prebacite u drugu posudu da se malo prohladi. Nakon 15-ak minuta, kada bude mlako na dodir, dodajte 2 jajeta i limunovu koricu i mikserom mutite dok se sve ne sjedini. Kada je postalo glatko, dodajte preostala dva jajeta i ponovo sve umutite.
Posudu poklopite i ostavite u zamrzivač na sat vremena. Nakon što se testo ohladilo, stavite ga u špric s otvorom sa zvezdastim nastavkom. Na sto stavite papir za pečenje, pa na njega istiskajte manje krugove, vodeći računa da krajevi budu spojeni. U duplju šerpu sipajte ulje za pečenje i zagrejte da bude vruće. Kada se ulje zagrejalo šupljikavom špatulom spuštajte krulere u lonac. Pržite oko 2-3 minuta sa svake strane, dok ne dobiju lepu rumenu boju. Izvadite iz ulja i ostavite da se ohlade. Po želji ih možete posuti šećerom u prahu ili premažati topljenom čokoladom.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem