Kapreze torta dolazi sa živopisnog Kaprija, a umeto brašna koriste se samleveni bademi, kojih na ovom ostrvu ima u izobilju. Hrskava je spolja, a sočna unutra, svaki zalogaj daje jedinstveno savršenu kombinaciju slatkoće i gorčine. Zanimljiva je i legenda o tome kako je ova torta nastala. Navodno je 1920. kuvar Karmin di Fjore u jednoj zanatskoj radionici na Kapriju trebalo da napravi ukusan slatkiš za tri Amerikanca. 

Fjore je čuo da će njegovi gosti biti mafijaši koji rade za Al Kaponea, pa je u strahu i brzini zaboravio da u tortu stavi brašno. Takvu ju je i poslužio, oni koji su je probali ocenili su je kao savršenu, a desert je postao omiljen u Italiji, kasnije i širom Evrope.

Sastojci:

  • 150 g mlevenih badema
  • 125 g šećera u prahu
  • 3 jajeta
  • 125 g putera
  • 150 g crne čokolade
  • rendana korica pomorandže

Priprema:

Čokoladu usitnite na kockice, stavite je u posudu i preko čokolade dodajte puter i stavite da se tope na laganoj vatri. Zatim posebno umutite belanca i žumanca. U belanca dodajte pola količine šećera, umutite čvrsti šne, u žumanca dodajze ostatak šećera kao i narendanu koricu pomoradže, pa penasto umutite. Sjediniti čokoladu i žumanca, dodajući kašiku po kašiku, kada je to gotovo, dodajte mlevene bademe, smesu lepo sjedinite. Nakon toga dodajte opet lagano šne od belanaca kako bi sve sjedinili i napravili glatku smesu za tortu. U okruli pleh stavite papir za pečenje, sipajte čokoladnu smesu i stavite da se peče pola sata na 180 C. Kada se torta malo prohladi, obilato je posuti šećerom u prahu i najbolje je služite dok je još topla.

Izvor: Stvar ukusa