Čokoladna torta mnogima je omiljena poslastica, a jedan od njenih najvećih fanova svakako je i kraljica Elizabeta. Njenu strast prema ovoj poslastici sa keksom otkrio je jednom prilikom kraljičin nekadašnji kuvar Daren Mekgrejdi. Po Elizabetinoj želji torta joj se svakodnevno služi u vreme popodnevne čajanke. Što je najzanimljive izuzetno lako pravi i ne peče se.
Sastojci:
- 120 grama maslaca
- 120 grama šećera
- 120 grama tamne čokolade
- 1 jaje
- 220 grama keksa
Za glazuru:
- 240 grama rastopljene čokolade
Priprema:
Sa malo maslaca premažite kalup za tortu. Keks izlomite rukom da budu otprilike veličine badema. U veću posudu stavite maslac sobne temperature zajedno sa šećerom i mutite dok ne dobijete jednoličnu penastu smesu. Rastopite na pari 120 grama tamne čokolade i dodajte je u smesu s maslacem, neprestano mešajući. Ubacite jaje i umutite sve zajedno da se dobro poveže. U čokoladni fil dodajte komadiće keksa i izmešajte da se svi komadi keksa prekriju. Istresite smesu u kalup za pečenje, pazeći da nigđe nema rupa, pogotovo na dnu. Stavite u frižider da se stegne na neka 3 sata. Za glazuru na pari otopite čokoladu, pa kada se torta stegla prelijte preko. Nakon što se glazura ohladi možete da služite tortu.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem