Čokoladna torta mnogima je omiljena poslastica, a jedan od njenih najvećih fanova svakako je i kraljica Elizabeta. Njenu strast prema ovoj poslastici sa keksom otkrio je jednom prilikom kraljičin nekadašnji kuvar Daren Mekgrejdi. Po Elizabetinoj želji torta joj se svakodnevno služi u vreme popodnevne čajanke. Što je najzanimljive izuzetno lako pravi i ne peče se.

Sastojci:

  • 120 grama maslaca
  • 120 grama šećera
  • 120 grama tamne čokolade
  • 1 jaje
  • 220 grama keksa

Za glazuru:

  • 240 grama rastopljene čokolade

Priprema:

Sa malo maslaca premažite kalup za tortu. Keks izlomite rukom da budu otprilike veličine badema. U veću posudu stavite maslac sobne temperature zajedno sa šećerom i mutite dok ne dobijete jednoličnu penastu smesu. Rastopite na pari 120 grama tamne čokolade i dodajte je u smesu s maslacem, neprestano mešajući. Ubacite jaje i umutite sve zajedno da se dobro poveže. U čokoladni fil dodajte komadiće keksa i izmešajte da se svi komadi keksa prekriju. Istresite smesu u kalup za pečenje, pazeći da nigđe nema rupa, pogotovo na dnu. Stavite u frižider da se stegne na neka 3 sata. Za glazuru na pari otopite čokoladu, pa kada se torta stegla prelijte preko. Nakon što se glazura ohladi možete da služite tortu.

Izvor: Stvar ukusa

Omiljena torta kraljice Elizabete.
Profimedia