"Radije bih jela pastu i pila vino, nego nosila veličinu 0"; sigurno ste puno puta naišli na ovu izjavu čuvene italijanske dive Sofija Loren. Sofija je oduvek važila za jednu od najseksepilnijih žena sveta, ali to ne znači da se lišavala hrane zarad linije; upravo suprotno - uživala je kako u isprobavanju, tako i u osmišljavanju recepata. Loren je čak objavila i dva kuvara: "In cucina con amore" 1972. godine, a 1998. "Sophia Loren's Recipes & Memories". Sasvim očekivano, testenina je u njenom kuvaru zauzela centralno mesto, a ovog puta mi vam donosimo jedan od Sofijinih recepata za pastu - veoma jednostavan, ali očaravujće ukusan i aromatičan.

Sastojci:

  • 250 g špageta
  • 60 g maslaca
  • 3 čena belog luka
  • korica 3 limuna
  • 60 ml soka od limuna
  • 120 ml pavlake za kuvanje
  • so, biber
  • 25 g izrendanog parmezana
  • šaka svežeg bosiljka

Priprema:

Makarone skuvajte na uobičajen način. Sitno iseckajte beli luk, narendajte koricu limuna i iscedite sok. U većem tiganju rastopite maslac na umerenij temperaturi. Propržite beli luk, dodajte polovinu pavlake za kuvanje i začinite po ukusu. Dinstajte nekoliko minuta uz povremenoo mešanje. Ubacite gotovu testeninu, pa prelijte ostatkom pavlake. Dodajte sok i koru od limuna i mešajte da se sve lepo sjedini. Dodajte sitno naseckan bosiljak i pre serviranja pospite parmezanom. 

Izvor: Stvar ukusa

Pasta Sofije Loren.
Shutterstock