Parmezan se često koristi u italijanskoj kuhinji, a najviše se posipa preko gotovih špageti. Sada čuveni sir zamenite proprženim prezlama koje daju poseban šmek i hrskavost. Takođe, kuvano meso je nekada bilo rezervisano samo za supe, a sada čini testenine ukusnijim. Paste su odlično rešenje kada vam je potreban brzinski ručak, a posle njega možete da se zasladite najpoznatijom italijanskom poslasticom - tiramisuom

Sastojci:

  • 2 bataka i karabatak
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 čena belog luka
  • 200 ml paradajz soka 
  • 1/4 veze svežeg peršuna
  • 1 kašičica suvog bosiljka 
  • 3-4 kašike prezli
  • 200 g špageta 

Priprema:

Skuvajte meso u litar vode nekih sat i po vremena. Sitno iseckajte peršun (list i stabljike), pa u tiganju propržite prezle, peršun (stabljike) i bosiljak na nižoj temperaturi oko 1-8 minuta. Prezle treba da budu zlatno braon i da budu hrskave. Izvadite iz tiganja, pa u isti sipajte maslinovo ulje i prorpžite ceo čen belog luka. Izvadite beli luk, pa sipajte paradajz sok, peršun (list) i meso koje ste iscepkali i prodinstajte oko 1-2 minuta. Skuvajte špagete, pa ih dodajte u tiganj. Serviraje i pospite ih proprženim prezlama. 

Izvor: Stvar ukusa