Tiramisu je lep i lagan kolač koji se tradicionalno sprema u Italiji, odakle se proširio po čitavom svetu. Originalni recept podrazumeva i korišćenje živih jaja, ali mnoge domaćice ne žele da rizikuju i koriste ih, jer nisu sigurne da li je bezbedno i koliko onda tiramisu sme da stoji u frižideru. Zato smo našli savršeni recept u koji jaja uopšte ne idu!

Tiramisu bez jaja napravićete lako, od samo nekoliko sastojaka. Evo kako se pravi, a profi poslastičari imaju savet za umakanje piškota!

Sastojci:

  • 250 ml pavlake za šlag
  • 250 g krem sira
  • 50 g šećera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 šolja jake instant kafe
  • 2 kašičice likera od kafe (ne koristite ako će slatkiš jesti i deca)
  • oko 30 piškota
  • kakao prah

Priprema:

Umutite srednje čvrst šlag u jednoj činiji, a u drugoj sir, šećer i vanilu. Pažljivo šlag dodajte mešavini sira, mešajući špatulom. Po potrebi, možete raditi i mikserom još par minuta.

Pomešajte kafu i liker, i sipajte ih u plitku, široku posudu. Piškote umačite jednu po jednu, i to brzo, ne želite da upiju previše tečnosti jer će početi da se raspadaju. Ne potapajte ih cele.

U činiji za serviranje, dno prekrijte piškotama, pa preko stavite pola krema. Naređajte još piškota, premažite kremom i ostatkom krema napravite ružice ili kuglice na vrhu. Obilno pospite kakao prahom i hladite u frižideru najmanje dva sata pre serviranja.

Izvor: Stvar ukusa