Tiramisu je lep i lagan kolač koji se tradicionalno sprema u Italiji, odakle se proširio po čitavom svetu. Originalni recept podrazumeva i korišćenje živih jaja, ali mnoge domaćice ne žele da rizikuju i koriste ih, jer nisu sigurne da li je bezbedno i koliko onda tiramisu sme da stoji u frižideru. Zato smo našli savršeni recept u koji jaja uopšte ne idu!
Tiramisu bez jaja napravićete lako, od samo nekoliko sastojaka. Evo kako se pravi, a profi poslastičari imaju savet za umakanje piškota!
Sastojci:
- 250 ml pavlake za šlag
- 250 g krem sira
- 50 g šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 šolja jake instant kafe
- 2 kašičice likera od kafe (ne koristite ako će slatkiš jesti i deca)
- oko 30 piškota
- kakao prah
Priprema:
Umutite srednje čvrst šlag u jednoj činiji, a u drugoj sir, šećer i vanilu. Pažljivo šlag dodajte mešavini sira, mešajući špatulom. Po potrebi, možete raditi i mikserom još par minuta.
Pomešajte kafu i liker, i sipajte ih u plitku, široku posudu. Piškote umačite jednu po jednu, i to brzo, ne želite da upiju previše tečnosti jer će početi da se raspadaju. Ne potapajte ih cele.
U činiji za serviranje, dno prekrijte piškotama, pa preko stavite pola krema. Naređajte još piškota, premažite kremom i ostatkom krema napravite ružice ili kuglice na vrhu. Obilno pospite kakao prahom i hladite u frižideru najmanje dva sata pre serviranja.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem