Nema ništa bolje nego kada ručak započnete sa domaćom supom, naročito kad je sa knedlama. Ovo je prilično jednostavno jelo, a sve što vam je potrebno je strpljenje i vreme da sačekate da se supa skuva. Lako ćete napraviti i domaće knedle u samo nekoliko koraka.
Sastojci:
- 500 g piletine (nabolje grudi sa kostima)
- 2 srednje šargarepe
- 1 koren paškanata
- 1 crnu luk
- 1 veza peršuna
- 1 manji celer
- so, biber
- voda
Sastojci za knedle:
- 1 jaje
- 5 ravnih kašika griza
- 1 kašika masti
- prstohvat soli
Priprema:
Delove pileta koje ćete staviti u supu operite, pa ih stavite u šerpu. Šargarepu, celer i koren paškanata isecite na kockice, pa sve nalijte većom količinom vode i stavite na šporet na jaču temperaturu dok ne provri. Operite glavicu crnog luka i prepolovite je, pa je zapecite sa ravne strane na suvom tiganju. Kada voda proključa smanjite vatru i dodajte crni luk, pa ostavite najmanje sat vremena da se kuva. Posle tog vremena sa koskica skinite meso, vratite ga u šerpu, a sve nepotrebne delove bacite. Supa je gotova kada povrće omekša. Začinite sve po ukusu i dolivajte vode ukoliko bude potrebe.
Priprema knedli:
Kašiku masti dobro ulupajte viljuškom, pa dodajte jedno jaje, malo soli i sve sjedinite. Dodajte griz i ostavite sa strane da odstoji desetak minuta. Griz će posle tog vremena nabubriti, pa ukoliko je sve suviše retko, dodajte još malo griza. Količina najviše zavisi i od veličine jajeta, zato je dobro da smesa za knedle odstoji pre nego što nastavite kuvanje. Kada je supa gotova, kašikom vadite knedle i spuštajte ih u lonac, pa kuvajte oko pet minuta. Pre služenja pospite sitno seckanim peršunom.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem