Nema ništa bolje nego kada ručak započnete sa domaćom supom, naročito kad je sa knedlama. Ovo je prilično jednostavno jelo, a sve što vam je potrebno je strpljenje i vreme da sačekate da se supa skuva. Lako ćete napraviti i domaće knedle u samo nekoliko koraka. 

Sastojci:

  • 500 g piletine (nabolje grudi sa kostima)
  • 2 srednje šargarepe
  • 1 koren paškanata
  • 1 crnu luk
  • 1 veza peršuna
  • 1 manji celer
  • so, biber
  • voda

Sastojci za knedle:

  • 1 jaje
  • 5 ravnih kašika griza
  • 1 kašika masti
  • prstohvat soli

Priprema:

Delove pileta koje ćete staviti u supu operite, pa ih stavite u šerpu. Šargarepu, celer i koren paškanata isecite na kockice, pa sve nalijte većom količinom vode i stavite na šporet na jaču temperaturu dok ne provri. Operite glavicu crnog luka i prepolovite je, pa je zapecite sa ravne strane na suvom tiganju. Kada voda proključa smanjite vatru i dodajte crni luk, pa ostavite najmanje sat vremena da se kuva. Posle tog vremena sa koskica skinite meso, vratite ga u šerpu, a sve nepotrebne delove bacite. Supa je gotova kada povrće omekša. Začinite sve po ukusu i dolivajte vode ukoliko bude potrebe.

Priprema knedli:

Kašiku masti dobro ulupajte viljuškom, pa dodajte jedno jaje, malo soli i sve sjedinite. Dodajte griz i ostavite sa strane da odstoji desetak minuta. Griz će posle tog vremena nabubriti, pa ukoliko je sve suviše retko, dodajte još malo griza. Količina najviše zavisi i od veličine jajeta, zato je dobro da smesa za knedle odstoji pre nego što nastavite kuvanje. Kada je supa gotova, kašikom vadite knedle i spuštajte ih u lonac, pa kuvajte oko pet minuta. Pre služenja pospite sitno seckanim peršunom.

Izvor: Stvar ukusa