Iako je nazvana beli Egipat, ova torta ne potiče iz pomenute zemlje. Ono što je poznato jeste da je ogromnu popularnost izgradila u Rumuniji, kao i da je vrlo teško pronaći originalni izvor.

U svakom slučaju, ova bogata torta je jedna od omiljenih na Balkanu, a u prošlosti je spadala u najdraže dezerte po izboru baka, u danima kada su se obično pravile velike torte s mnogo jaja i šećera.

Sastojci:

Za kore:

  • 11 belanaca
  • 11 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 11 kašika mlevenih oraha
  • 3 kašike brašna
  • 1 kesica praška za pecivo

Za žuti fil:

  • 800 ml mleka
  • 11 žumanaca
  • 9 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 100 g bele čokolade
  • 8 kašika gustina
  • 100 g margarina

Za beli fil:

  • 300 ml slatke pavlake
  • 1 čaša kisele pavlake
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 100 g mlevenih lešnika

Za dekoraciju:

  • listići badema

Priprema:

Za kore umutite belanca sa šećerom, u čvrst sneg, pa dodajte pažljivo mlevene orahe, brašno i prašak za pecivo. Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni 15 minuta. Nemojte vaditi odmah iz rerne, već ostavite da se u poluotvorenoj rerni prohladi, da ne splasne biskvit. Potom izvadite i ostavite da se hladi, pa ohlađeno vertikalno presecite na tri kore. Druga opcija je da se mere podele na tri dela i da se svaka kora peče odvojeno.

Za žuti fil, umutite žumanca mikserom, pa dodajte šećer i nastavite da mutite. Potom dodajte gustin razmućen u malo vode i dva decilitra mleka. Ostatak mleka stavite da prokuva, pa skloniti sa vatre, dodajte fil, dobro promešajte i vratite na ringlu. Kuvajte nekoliko minuta uz neprestano mešanje. Kada se ovaj fil ohladi, dodajte mu margarin i otopljenu čokoladu, pa sve dobro umutite. Za beli fil, umutite slatku pavlaku sa šećerom, pa dodajte pavlaku i na kraju lešnik. Sve dobro promešajte.

Stavite prvo jednu koru, pa je premažite žutim filom. Preko njega stavite beli fil, pa ponovo koru, pa ponovite žuti i beli fil, pa ponovo koru. Preko nje namažite red žutog, pa red belog fila. Odozgo pospite bademima sečenim na listiće. 

Izvor: Stvar ukusa