Kraljica Marija Karađorđević,supruga kralja Aleksandra i majka Petra I, poslednjeg jugoslovenskog kralja, bila je omiljena srpska vladarka. Cenili su je zbog neposrednosti u kontaktima sa običnim ljudima koji su mogli da je vide kako šeta u parku oko dvora, obučena skromno, baš kao i sve žene iz tog vremena. 

Ona je za decu štićenike Zavoda za siromašnu decu sama pravila tortu i svake godine im delila na praznike, a njen recept koji vam prestavljamo do skoro je bio dugo čuvana tajna. 

Sastojci:

Za koru:

  • 7 belanca
  • 150 g maslaca
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 70 g brašna
  • 150 g mlevenih oraha
  • 150 g šećera

Za fil:

  • 7 žumanaca
  • 150 g šećera u prahu
  • 2 kesice vanilin šećera

Za preliv:

  • 150 g šećera
  • 4 kašike mleka
  • 150 mlevenih oraha
  • 50 g maslaca
  • 100 g seckanih oraha

Priprema:

U činiji umutite čvrst sneg od belanaca. Posebno umutite omekšali maslac sa šećerom, postepeno dodajte brašno, orahe i vanilin šećer, pa kada dobijete ujednačenu smesu lagano dodajte belanca kašiku po kašiku sve vreme muteći. U podmazani okrugli pleh izlijte dobijenu smesi i pecite na 180 C oko 20-ak minuta. Za to vreme žumanca umutite sa vanilin šećerom i šećerom u prahu, pa to prelijte preko pečene kore i vratite da se suši u rerni koju ste smanjili na 100 C oko 15-ak minuta. Da biste bili sigurni da je dobro pečena zabodite čačakalicu, koju kada izvučete treba da bude čista. Za preliv na umerenoj vatri rastopite šećer i maslac sa mlekom, pa na kraju dodajte mlevene orahe. Smesu prelijte preko pečene torte, a kada se ohladi pospite ravnomerno sa seckanih orasima.

Izvor: Stvar ukusa