Panakota (Panna cotta) u prevodu kuvana pavlaka je italijanska kremasta i lagana poslastica koja se priprema od slatke pavlake i šećera, a zgušnjava želatinom. Njen naziv se ne pominje u italijanskim kuvarima pre 1960-ih, ali se često navodi kao tradicionalni desert severne italijanske regije Pijemont. Jedna neproverena priča kaže da ju je zapravo izmislila jedna Mađarica početkom 1900-ih


Sastojci:

  • 500 ml slatke pavlake
  • 200 ml mleka
  • 5 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kesica želatina
  • 4 kašike vode

Za preliv:

  • 300 g malina
  • 300 ml vode
  • 5 kašika šećera
  • 30 g gustina

Priprema:

Želatin prelijte vodom i ostavite da nabubri. U šerpu sipajte slatku pavlaku, mleko i šećer, pa zagrevajte na umerenoj vatri, uz povremeno mešanje, dok ne provri. Kada provri sklonite na šporeta, dodajte vanilin šećer i želatin, pa mešajte dok se sve u potpunosti ne sjedini, a želatin ne otopi. Smesu sipajte u šolje ili čaše, ostavite da se prohladi, pa ih prebacite u frižider. Za preliv u šerpicu stavite maline i šećer, pa prelijte sa vodom. Zagrevajte i mešajte dok ne provri, a potom dodajte gustin. Kuvajte nekoliko minuta, na niskoj temperaturi uz konstantno mešanje. Kada se smesa ohladi prelijte je preko stegnute panakote i ponovo sve staviti u frižider da se skroz ohladi pre služenja.

Izvor: Stvar ukusa