Panakota (Panna cotta) u prevodu kuvana pavlaka je italijanska kremasta i lagana poslastica koja se priprema od slatke pavlake i šećera, a zgušnjava želatinom. Njen naziv se ne pominje u italijanskim kuvarima pre 1960-ih, ali se često navodi kao tradicionalni desert severne italijanske regije Pijemont. Jedna neproverena priča kaže da ju je zapravo izmislila jedna Mađarica početkom 1900-ih
Sastojci:
- 500 ml slatke pavlake
- 200 ml mleka
- 5 kašika šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kesica želatina
- 4 kašike vode
Za preliv:
- 300 g malina
- 300 ml vode
- 5 kašika šećera
- 30 g gustina
Priprema:
Želatin prelijte vodom i ostavite da nabubri. U šerpu sipajte slatku pavlaku, mleko i šećer, pa zagrevajte na umerenoj vatri, uz povremeno mešanje, dok ne provri. Kada provri sklonite na šporeta, dodajte vanilin šećer i želatin, pa mešajte dok se sve u potpunosti ne sjedini, a želatin ne otopi. Smesu sipajte u šolje ili čaše, ostavite da se prohladi, pa ih prebacite u frižider. Za preliv u šerpicu stavite maline i šećer, pa prelijte sa vodom. Zagrevajte i mešajte dok ne provri, a potom dodajte gustin. Kuvajte nekoliko minuta, na niskoj temperaturi uz konstantno mešanje. Kada se smesa ohladi prelijte je preko stegnute panakote i ponovo sve staviti u frižider da se skroz ohladi pre služenja.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem