Karpatka ili Karpati kolač je poljska kremšnita i omiljen desert s kremom od vanile u koju se može dodati i voće poput malina, jagoda ili višanja. Ima vrlo poseban izgled koji zbog naboranih kora i šećera u prahu podseća na planinu pokrivenu snegom, pa je otuda i dobio ime. 

Testo za korice koje se najpre kuva, a onda i peče, iziskuje malo više vremena, pa se često kao zamena koristi lisnato testo. Ipak, naukusniji je kada se pripremi sa domaćim korama, a mi vam donosimo recept za Karpati kolač po tradicionalnom receptu.

Sastojci:

Za kore:

  • 200 ml vode
  • 125 g maslaca
  • 5 jaja
  • 1 šolja brašna
  • prstohvat soli

Prvi krem:

  • 1 l mleka
  • 3 pudinga od vanile
  • 1 šolja šećera
  • 250 g maslaca

Drugi krem:

  • 500 ml slatke pavlake

Voćni fil:

  • 250 g višanja
  • 2 kašike gustina
  • 1 kašika šećera

Priprema:

Za kore stavite vodu sa malo soli i maslaca da prokuva, pa potom dodajte brašno i stalno mešajte da se ne stvore grudvice. Kad se testo malo ohladi dodajte jedno po jedno jaje i ručno mešajte. Testo podelite na dva dela, uzmite papir za pečenje i stavite ga na prevrnut pleh, pa preko papira razmažite tanko jednu polovinu testa. Koru pecite na 200 stepeni oko 15 minuta, pa kad završite prvu koru ponovite postupak i za drugu. Za fil, u malo mleka razmutite pudinge, a ostatak mleka sa šećerom stavite da kuva, zatim ubacite razmućeni prah i skuvajte puding. Ostavite da se potpuno ohladi, pa ga spojite sa umućenim maslacem i sve dobro sjedinite. Višnje stavite u šerpu sa šečerom, a kada puste vodu malo ih prokuvajte i dodajte gustin. Slatku pavlaku umutite da dobijete čvrst šlag. Na prvu koru stavite žuti fil, preko njega deo višanja, zatim beli fil, ostatak voća, pa drugu koru. Kolač stavite u frižider da se stegne, a pre serviranja ga pospite šećerom u prahu.

Izvor: Stvar ukusa