Karpatka ili Karpati kolač je poljska kremšnita i omiljen desert s kremom od vanile u koju se može dodati i voće poput malina, jagoda ili višanja. Ima vrlo poseban izgled koji zbog naboranih kora i šećera u prahu podseća na planinu pokrivenu snegom, pa je otuda i dobio ime.
Testo za korice koje se najpre kuva, a onda i peče, iziskuje malo više vremena, pa se često kao zamena koristi lisnato testo. Ipak, naukusniji je kada se pripremi sa domaćim korama, a mi vam donosimo recept za Karpati kolač po tradicionalnom receptu.
Sastojci:
Za kore:
- 200 ml vode
- 125 g maslaca
- 5 jaja
- 1 šolja brašna
- prstohvat soli
Prvi krem:
- 1 l mleka
- 3 pudinga od vanile
- 1 šolja šećera
- 250 g maslaca
Drugi krem:
- 500 ml slatke pavlake
Voćni fil:
- 250 g višanja
- 2 kašike gustina
- 1 kašika šećera
Priprema:
Za kore stavite vodu sa malo soli i maslaca da prokuva, pa potom dodajte brašno i stalno mešajte da se ne stvore grudvice. Kad se testo malo ohladi dodajte jedno po jedno jaje i ručno mešajte. Testo podelite na dva dela, uzmite papir za pečenje i stavite ga na prevrnut pleh, pa preko papira razmažite tanko jednu polovinu testa. Koru pecite na 200 stepeni oko 15 minuta, pa kad završite prvu koru ponovite postupak i za drugu. Za fil, u malo mleka razmutite pudinge, a ostatak mleka sa šećerom stavite da kuva, zatim ubacite razmućeni prah i skuvajte puding. Ostavite da se potpuno ohladi, pa ga spojite sa umućenim maslacem i sve dobro sjedinite. Višnje stavite u šerpu sa šečerom, a kada puste vodu malo ih prokuvajte i dodajte gustin. Slatku pavlaku umutite da dobijete čvrst šlag. Na prvu koru stavite žuti fil, preko njega deo višanja, zatim beli fil, ostatak voća, pa drugu koru. Kolač stavite u frižider da se stegne, a pre serviranja ga pospite šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem