Ledene kocke su kolač uz koji su odrastale generacije na prostorima bivše Jugoslavije. Izdašan je, sočan, jednostavno se pravi, a uz sve to materijal za njegovu pripremu nije skup. Savremene domaćice u nedostatku slobodnog vremena osmislile su novu verziju popularnih ledenih kocki, za koje vam nije potrebna rerna, a fil se lako i brzo kuva, a po ukusu mogu da pariraju svom originalu. 

Sastojci:

Za koru:

100 g čokoladnog biksvita

Za fil:

  • 250 ml mleka
  • 80 g šećera
  • 10 g vanilin šećera
  • 15 g kukuruznog skroba

Za preliv:

  • 250 ml mleka
  • 50 g šećera
  • 15 g kakao praha
  • 15 g kukuruznog skroba

Priprema:

Čokoladni biskvit sameljite u blenderu da dobijete fini prah. U vatrostalnu činiju ili kalup ga rasporedite ravnomereno po dnu. U šerpu sipajte mleko, dodajte šećer i vanilin šećer, a potom i kukuruzni skrob. Sve promešajte ručnom mutilicom, pa zagrevajte na umerenoj temperaturi uz konstantno mešanje dok se ne zgusne. Vrući fil prelijte preko kore od keksa, pa stavite u frižider da se hladi oko pola sata. Za preliv takođe u šerpici pomešajte, mleko, šećer i kukuruzni skrob sa dodatkom kakao praha i sve kuvajte dok se ne zgusne. Smesu sipajte preko stegnutog fila, lepo poravnajte i vratite u frižider na još sat vremena da se lepo stegne.

Izvor: Stvar ukusa