Vanilice su tradicionalan srpski kolač koji se obično služi na slavama ili kada su praznici. Ovaj kolač je proglašen za najbolji sitan kolač na svetu prema istraživanju kulinarskog sajta Food52.com. U pojedinim delovima Srbije vanilice zovu i vormice, poljupci... Ne postoji tačan recept za pravljenje ovog nadasve jednostavnog kolača, ali u svim varijantama sadrži tri osnovne namirnice brašno, mast i šećer, a maže se džemom. Osnovni recept za vanilice ne sadrži orahe, jer su vanilice prepoznatljive po svojoj izrazito beloj boji. Zato postoji drugi starinski kolač, grancle, koji je sličan vanilicama, jedino što sadrži orahe.

Italijanska verzija vanilica je jednako ukusna kao srpska, a razlika je u premazu. Mi premazujemo testo džemom, a oni nutelom. I oni uvaljaju u orahe.  

Sastojci:

  • 120 g putera
  • 120 g šećera
  • 1 jaje + 1 žumance
  • 8 g vanilin šećera
  • 250 g brašna
  • 5 g praška za pecivo
  • 1 belance
  • seckani orasi
  • nutela

Priprema:

Pomešajte puter, šećer, jaje, žumance, vanilin šećer i rukama sjedinite. Dodajte brašno i prašak za pecivo, pa umesite testo. Prekrijte ga providnom folijom, pa stavite u frižider na pola sata. Uzimajte male parčiće testa, pa oblikujte lopticu i uvaljajte gornji deo u belance, a onda i u orahe. Ređajte na pleh obložen pek papirom (deo sa orasima treba da bude gore). Pecite na 200°C oko 20 minuta.  Premažite nutelom, pa preklopite drugim kolačićem. 

Izvor: Stvar ukusa