Veliki narodni kuvar, Spasenija Pata Marković, srpska domaćica koja je početkom 20-og veka završila obrazovanje u Beču, objavila je 1939. godine. Od tada, ovaj čuveni kuvar je imao preko 30 izdanja.

Srpske domaćice različitog doba, obožavaju Patine recepte, a pored njih, u svom kuvaru Pata je opisala običaje kod raznih proslava i bonton u srpskoj kuhinji. Bila je urednik rubrike Dobra kujna dobrih domaćica u listu Politika. Danas vam prenosimo recept koji pokazuje da Patini recepti inspirišu današnje domaćice.

Vanilice

  • 250 g maslaca ili 200 g masti
  • 1/2 kg brašna
  • 1 žumance i 1 celo jaje
  • 4 kašike šećera
  • sok od 1 limuna

Maslac ili mast penasto umutiti, a zatim dodati žumance i 1 celo jaje, šećer i sok od 1 limuna. Sad usuti brašno, izručiti sve na dasku za mešenje, zamesiti testo i oklagijom razvući koru 1/2 centimetra debelu. Kalupom za vanilice ili rakijskom čašom vaditi pogačice, svaku umočiti u ulupani sneg od 2 belanceta, pa onda posuti sitno iseckanim orasima, ređati ih u namazan pleh, staviti u rernu i peći, ali paziti da ostanu bele. Pečene vanilice premazati pekmezom, sastaviti dve i dve, posuti ih šećerom zamirisanim vanilom i služiti.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: Srbijuvolimo.rs