U nekim kućama Žarbo kocke su bile kolač koji se služio posle nedeljnog ručka, ponegde su ga domaćice pravile samo za slave i božićne praznike, a u današnje vreme je nepravedno zaboravljen zahvaljujući dostupnosti gotovih kolača koje možemo da kupimo u svakoj prodavnici.
Ako želite da se podsetite detinjstva i da uživate u vrhunskom spoju čokolade, pekmeza od kajsija i oraha, napravite Žarbo kocke na starinski način. Najbolje su kada malo odstoje, tada malo omekšaju, sastojci se lepo povežu i prosto se tope u ustima.
Sastojci:
Za testo:
- 4 jajeta
- 180 g masti
- 3 supene kašike šećera
- 200 ml mleka
- 500 g brašna
- pola paketića kvasca
Za fil:
- 250 g mlevenih oraha
- 250 g šećera
- 10 kašika džema od kajsija
Za preliv:
- 200 g čokolade za kuvanje
- 3 kašike meda
- 20 g putera
Priprema:
Zagrejte mleko da bude mlako, dodajte šećer i izmrvljen svež kvasac, kao i dve kašike brašna, pa ostavite da odstoji desetak minuta da kvasac nadođe. Umutite mast sa jajima, dodajte ih mešavini sa kvascem, pa postepeno dodajte brašno i sve dobro izmesite. Znaćete da je testo pripremljeno kad počne da se odvaja od prstiju. Podelite testo u četiri loptice, pa ih pospite sa malo brašna, prekrijte krpom i ostavite sat vremena da stoji na sobnoj temperaturi. Posle sat vremena razvucite ih oklagijom u dimenzijama pleha u kom ćete peći kolač.
Pleh namažite mašću ili uljem, spustite prvu koru od testa, premažite je džemom od kajsija, pospite trećinom šećera i trećinom mlevenih oraha, pa preko nje stavite drugi deo testa. Ponovite filovanje i isti postupak primenite i za treću koru od testa. Kad preko trećeg fila stavite četvrtu koru od testa prekrijte kolač krpom i ostavite ga još malo da naraste. Kolač pecite pola sata u rerni na 180 stepeni. Ukoliko primetite da gornja kora brzo tamni, prekrijte kolač aluminijumskom folijom i nastavite da ga pečete. Izvadite i pustite da se ohladi, pa ga prelijte vrućom čokoladom rastopljenom sa mlekom i puterom.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem