Šam rolnice su starinski kolač koji je nekada bio nezaobilazan deo nedeljnog ručka. Pravi se od samo nekoliko sastojaka, a priprema je prilično brza i jednostavna. Osim toga, ovo je povoljna poslastica, a najbolje od svega je što može odmah po pripremi da se konzumira.
Sastojci:
- 500 g lisnatog testa
- 4 belanca
- 200 g šećera u prahu
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kašika soka od limuna
- ulje
Priprema:
Lisnato testo oklagijom razvucite što tanje i isecite na trake široke oko 2 cm i dužine oko 15 cm. Valjke za šam rolne malo podmažite uljem i oko njih lagano namojtate testo, tako da preklapaju polovinu širine. Poređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 200 C oko 15 minuta, ili dok ne dobiju rumenu koricu. U šerpu stavite belanca, dodajte šećer i vanilin šećer i kuvajte lagano na pari, mešajući dok se šećer skroz ne rastopi. Nakon toga mikserom umutite smesu dok ne dobijete gustu i bogatu penu. Pred kraj dodajte sok od limuna i sve još malo umutite. Šam stavite u špric i napunite rolnice od lisnatog testa koje su se prohladile. Po želji ih pospite šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus