Šam rolnice su starinski kolač koji je nekada bio nezaobilazan deo nedeljnog ručka. Pravi se od samo nekoliko sastojaka, a priprema je prilično brza i jednostavna. Osim toga, ovo je povoljna poslastica, a najbolje od svega je što može odmah po pripremi da se konzumira.

Sastojci:

  • 500 g lisnatog testa
  • 4 belanca
  • 200 g šećera u prahu
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kašika soka od limuna
  • ulje

Priprema:

Lisnato testo oklagijom razvucite što tanje i isecite na trake široke oko 2 cm i dužine oko 15 cm. Valjke za šam rolne malo podmažite uljem i oko njih lagano namojtate testo, tako da preklapaju polovinu širine. Poređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 200 C oko 15 minuta, ili dok ne dobiju rumenu koricu. U šerpu stavite belanca, dodajte šećer i vanilin šećer i kuvajte lagano na pari, mešajući dok se šećer skroz ne rastopi. Nakon toga mikserom umutite smesu dok ne dobijete gustu i bogatu penu. Pred kraj dodajte sok od limuna i sve još malo umutite. Šam stavite u špric i napunite rolnice od lisnatog testa koje su se prohladile. Po želji ih pospite šećerom u prahu.

Izvor: Stvar ukusa