U vreme posta mnogim domaćicama je najveća dilema kako napraviti nešto slatko, čime će obradovati ukućane. Jedan od mnogima omiljenih slatkiša je medeno srce, a mi vam donosimo recept za posnu varijantu ovog kolača, koji ćete u danima pred nama napraviti za tili čas. Ono što je najjednostavnije sve sastojke merite šoljom iste veličine, pa će ga lako napravitii oni koji imaju manje iskustva u kuhinji.
Sastojci:
- 2 šolje brašna
- 1 šolja šećera
- 1 šolja kisele vode
- 1 šolja pekmeza od kajsije
- 2 kašičice sode bikarbone
- 2 kašičice cimeta
- 1 kašika kako praha
Za premaz:
- 8 kašika pekmeza od kajsije
Glazura:
- 100 g čokolade
- 4 kašike ulja
Priprema:
Pomešajte brašno, šećer, cimet i kakao. Posebno pomešajte kiselu vodu i pekmez i mešajte dok se ne lepo ne sjedini da dobijete ređu smesu, pa dodajte sodu bikarbonu. Pomešajte sa suvim sastojcima, dobro umutite, pa pola smese sipajte u uljem premazan pleh. Masa bi trebalo da je ređa, da je lako sipate. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok se ne uhvati korica, otprilike 15 minuta. Izvadite, pa premažite pekmezom. Pošto to uradite prelijte ostatkom smese, i ravnomreno rasporedite. Vratite da se peče. Pecite 15 minuta, a čačkalicom možete da proverite da li je pečeno i to tako što ćete je ubosti samo u gornji deo, jer ako ubodete dublje zahvatićete deo sa pekmezom. Kolač ne bi trebalo dugo peći, jer treba da ostane sočan, vazdušast i mekan. Pečen kolač prelite otopljenom čokoladom sa uljem. Ostavite da se ohladi, isecite na kocke i poslužite.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus