U vreme posta mnogim domaćicama je najveća dilema kako napraviti nešto slatko, čime će obradovati ukućane. Jedan od mnogima omiljenih slatkiša je medeno srce, a mi vam donosimo recept za posnu varijantu ovog kolača, koji ćete u danima pred nama napraviti za tili čas. Ono što je najjednostavnije sve sastojke merite šoljom iste veličine, pa će ga lako napravitii oni koji imaju manje iskustva u kuhinji. 

Sastojci:

  • 2 šolje brašna
  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja kisele vode
  • 1 šolja pekmeza od kajsije
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • 2 kašičice cimeta
  • 1 kašika kako praha

Za premaz:

  • 8 kašika pekmeza od kajsije

Glazura:

  • 100 g čokolade
  • 4 kašike ulja

Priprema:

Pomešajte brašno, šećer, cimet i kakao. Posebno pomešajte kiselu vodu i pekmez i mešajte dok se ne lepo ne sjedini da dobijete ređu smesu, pa dodajte sodu bikarbonu. Pomešajte sa suvim sastojcima, dobro umutite, pa pola smese sipajte u uljem premazan pleh. Masa bi trebalo da je ređa, da je lako sipate. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok se ne uhvati korica, otprilike 15 minuta. Izvadite, pa premažite pekmezom. Pošto to uradite prelijte ostatkom smese, i ravnomreno rasporedite. Vratite da se peče. Pecite 15 minuta, a čačkalicom možete da proverite da li je pečeno i to tako što ćete je ubosti samo u gornji deo, jer ako ubodete dublje zahvatićete deo sa pekmezom. Kolač ne bi trebalo dugo peći, jer treba da ostane sočan, vazdušast i mekan. Pečen kolač prelite otopljenom čokoladom sa uljem. Ostavite da se ohladi, isecite na kocke i poslužite.

Izvor: Stvar ukusa