Mak kao dodatak se može naći i u slatkim i u slanim specijalitetima, ali je na našem podneblju češći sastojak poslastica. Kada je u kombinaciji sa čokoladom dobija se prava rapsodija ukusa. Ovaj kolač se veoma jednostavno priprema, a izuzetno je sočan.
Sastojci:
Za testo:
- 2 šolje brašna
- 1 šolja šećera
- 1,5 šolja mleka
- 1,5 šolja ulja
- 100 g maka
- 3 kašike kakao praha
- 1 kesica praška za pecivo
Za glazuru:
- 200 g čokolade
- 200 ml slatke pavlake
Priprema:
Stavite mleko da provri, pa dodajte mleveni mak. Zakuvajte da provri, skinite šerpu sa ringle i ostavite da se prohladi. U činiji pomešajte brašno i šećer, zajedno sa praškom za pecivo i kako prahom. Dobro sjedinite sve sastojke, dodajte ulje i ohlađeni mak, pa varjačom energično mešajte da dobijete glatko testo. Smesu sipajte u podmazan pleh, ili obložen pek papirom i pecite na 180 stepeni oko 30 minuta. Za preliv, u šerpici zagrejte slatku pavlaku, dodajte izlomljenu čokoladu i sve mešajte dok ne dobijete ujednačenu teksturu. Prelijte preko kolača ostavite da se glazura ohladi i potpuno stegne, a nakon toga kolač je spreman za služenje.
Izvor: Stvar ukusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom