Mak kao dodatak se može naći i u slatkim i u slanim specijalitetima, ali je na našem podneblju češći sastojak poslastica. Kada je u kombinaciji sa čokoladom dobija se prava rapsodija ukusa. Ovaj kolač se veoma jednostavno priprema, a izuzetno je sočan. 

Sastojci:

Za testo:

  • 2 šolje brašna
  • 1 šolja šećera
  • 1,5 šolja mleka
  • 1,5 šolja ulja
  • 100 g maka
  • 3 kašike kakao praha
  • 1 kesica praška za pecivo

Za glazuru:

  • 200 g čokolade
  • 200 ml slatke pavlake

Priprema:

Stavite mleko da provri, pa dodajte mleveni mak. Zakuvajte da provri, skinite šerpu sa ringle i ostavite da se prohladi. U činiji pomešajte brašno i šećer, zajedno sa praškom za pecivo i kako prahom. Dobro sjedinite sve sastojke, dodajte ulje i ohlađeni mak, pa varjačom energično mešajte da dobijete glatko testo. Smesu sipajte u podmazan pleh, ili obložen pek papirom i pecite na 180 stepeni oko 30 minuta. Za preliv, u šerpici zagrejte slatku pavlaku, dodajte izlomljenu čokoladu i sve mešajte dok ne dobijete ujednačenu teksturu. Prelijte preko kolača ostavite da se glazura ohladi i potpuno stegne, a nakon toga kolač je spreman za služenje.

Izvor: Stvar ukusa