Medena pita je starinski kolač, uvek rado viđen na prazničnoj trpezi, sa finim prhkim koricama od meda i cimeta sa nežnom belom vanilin kremom. Sasvim jednostavna, fina aromatična i savršene strukture – i prhka i kremasta u isto vreme. 

Sastojci:

Za kore:

  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike meda
  • 3 kašike ulja
  • 3 kašike mleka
  • 100 g margarina
  • 500 g oštrog brašna
  • 1 kašičica soda bikarbone
  • 1 kašičica cimeta

Za kremu:

  • 300 ml slatke pavlake
  • 300 ml mleka
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 50 g gustina
  • 50 g oštrog brašna
  • 250 g maslaca

Priprema:

Stavite u posudu jaje, žumance, šećer, med, ulje i mleko i sve zajedno izmutite mikserom. Dodajte omekšali margarin sobne temperature i pomešane suve sastojke: brašno, soda bikarbonu i cimet. Rukom umesite fino glatko testo koje se ne lepi za ruke. Podelite ga u sedam delova, pa svaki na pek papiru tanko razvijte oklagijom u pravougaonik. Prebacite na obrnutu stanu pleha od rerne i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 4-5 minuta dok blago ne porumeni. Ponovite postupak i za ostale kore.

Za kremu sipajte u šerpu slatku pavlaku, šećer i vanilin šećer i stavite na vatru da se greje.U mleku razmutite prvo gustin pa kad se rastvori dodajte i brašno, pa dobro izmešajte da ne bude grudvica. Ovu smesu ukuvajte u slatku pavlaku, ulivajući u tankom mlazu i sve vreme mešajući žicom. Mešajte dok se ne zgusne, pa skinite sa vatre. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi do sobne temperature. Na prvu koru nanesite trećinu kreme i poravnajte, stavite drugu koru i blago pritisnite pa nanesite kremu, zatim ide treća kora i krema i na kraju poklopite poslednjom korom. Pritisnite prstima da se krema lepo zalepi. Kolač dobro ohladite u frižideru, a pre služenja po želji pospite šećerom u prahu.

Izvor: Stvar ukusa