Medena pita je starinski kolač, uvek rado viđen na prazničnoj trpezi, sa finim prhkim koricama od meda i cimeta sa nežnom belom vanilin kremom. Sasvim jednostavna, fina aromatična i savršene strukture – i prhka i kremasta u isto vreme.
Sastojci:
Za kore:
- 1 jaje
- 1 žumance
- 4 kašike šećera
- 4 kašike meda
- 3 kašike ulja
- 3 kašike mleka
- 100 g margarina
- 500 g oštrog brašna
- 1 kašičica soda bikarbone
- 1 kašičica cimeta
Za kremu:
- 300 ml slatke pavlake
- 300 ml mleka
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 50 g gustina
- 50 g oštrog brašna
- 250 g maslaca
Priprema:
Stavite u posudu jaje, žumance, šećer, med, ulje i mleko i sve zajedno izmutite mikserom. Dodajte omekšali margarin sobne temperature i pomešane suve sastojke: brašno, soda bikarbonu i cimet. Rukom umesite fino glatko testo koje se ne lepi za ruke. Podelite ga u sedam delova, pa svaki na pek papiru tanko razvijte oklagijom u pravougaonik. Prebacite na obrnutu stanu pleha od rerne i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 4-5 minuta dok blago ne porumeni. Ponovite postupak i za ostale kore.
Za kremu sipajte u šerpu slatku pavlaku, šećer i vanilin šećer i stavite na vatru da se greje.U mleku razmutite prvo gustin pa kad se rastvori dodajte i brašno, pa dobro izmešajte da ne bude grudvica. Ovu smesu ukuvajte u slatku pavlaku, ulivajući u tankom mlazu i sve vreme mešajući žicom. Mešajte dok se ne zgusne, pa skinite sa vatre. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi do sobne temperature. Na prvu koru nanesite trećinu kreme i poravnajte, stavite drugu koru i blago pritisnite pa nanesite kremu, zatim ide treća kora i krema i na kraju poklopite poslednjom korom. Pritisnite prstima da se krema lepo zalepi. Kolač dobro ohladite u frižideru, a pre služenja po želji pospite šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem