Blagotovorna dejstva meda na organizam mnogima su već poznata. Njegova lekovita svojstva su neverovatna, odličan je antioksidans, podstiče varenje i metabolizam, a dobar je i probiotik, jača imuni sistem, obrzava oporavak organizma, leči kožu (od rana i opekotina) i sprečava nastanak bora.
Koliko puta do sada ste čuli da med nije dobro jesti niti sipati u šolju mleka ili čaja metalnom kašikom, uz obrazloženje da će najpoznatiji pčelinji prozivod tako izgubiti lekovita svojstva?
Objašnjenje zašto med ne bi trebalo vaditi iz tegle metalnom kašikom glasi: dolazi do hemijske reakcije između meda i kašike, pa med prestaje da bude delotvoran.
Iskusni pčelari tvrde da to nije istina.
Naime, med ima pH oko 3,9. Metalni escajg je napravljen tako da ne stvara nikakvu hemijsku reakciju u kontaktu sa hranom.
Ali, ono što je još važnije je sledeće: mašine za vrcanje meda napravljene su od metala, kante za odlaganje meda takođe su metalne, prilikom analitičke kontrole med se odmerava metalnom kašičicom, a i sonda za uzorkovanje meda je, pogađate, metalna.
Dakle, slobodno jedite med metalnom kašičicom, nećete mu “ubiti” lekovita svojstva.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus