Da li fioka ispod rerne šporeta služi samo za odlaganje? Razmislite ponovo!
Mnogi veruju da je fioka ispod šporeta idealno mesto za odlaganje tepsija, plehova i drugog kuhinjskog pribora. Na prvi pogled, to deluje kao logično rešenje, ali da li ste znali da ova fioka zapravo ima sasvim drugu svrhu?
Zašto odlaganje u fioku može biti problem?
Pre svega, možete se izložiti riziku od požara! Toplota iz rerne može prodreti u fioku i izazvati topljenje ili paljenje materijala unutar nje. Pored toga, predmeti u fioci mogu ometati protok vazduha, što može negativno uticati na efikasnost i bezbednost rerne.
Ako je do sad niste iskoristili, može vam poslužiti kada vam gosti kasne da održite jelo toplim.
Prava svrha fioke ispod rerne
Ova fioka zapravo služi za održavanje hrane toplom! Nakon što završite pečenje, možete staviti jelo u fioku kako bi ostalo na idealnoj temperaturi do posluživanja. Ali to nije sve! Evo još nekoliko praktičnih načina da je iskoristite:
Dizanje testa – Ako volite da pravite domaći hleb ili peciva, fioka može pružiti savršenu temperaturu za dizanje testa, čineći ga mekšim i prozračnijim.
Sušenje bilja – Raširite začinsko bilje na pleh i stavite ga u fioku. Bićete oduševljeni rezultatima!
Zagrevanje tanjira i pribora – Hrana će ostati topla duže ako je poslužite na prethodno zagrejanim tanjirima.
Održavanje hrskavosti hrane – Ako ste pripremili pohovana ili pečena jela, fioka može pomoći da ostanu hrskava dok ne budu spremna za serviranje.
Sledeći put kada budete hteli da ubacite pleh u fioku ispod rerne, setite se njenih pravih mogućnosti. Iskoristite je pametno i unapredite svoje iskustvo kuvanja!
Bonus video
Posne ćufte od sočiva u belom sosu
3 načina da očistite rešetke od rerne brzo i bez napora
Najsočniji čokoladni kolač bez jaja
Posne pljeskavice od pečenog crnog pasulja po receptu Džejmija Olivera
Medeno srce za post na ulju