Hrskavi krompiri su jelo kojem baš niko ne može da odoli, bilo da ih jedete kao prilog ili same. Kada ih pripremate pak može da se desi da ispadnu gnjecavi ili nedovoljno hrskavi. Zato isprobajte ove savete i nećete pogrešiti.
Bitna je vrsta krompira koju odaberete za pečenje. Beli i zlatni krompiri su puni skroba i samim time idealni za dobijanje hrskavih zalogaja. Crveni krompir ima nešto manje skroba. Umesto da ih isečete na sitne komade, veći komadi krompira će biti savršeno meki iznutra, a hrskavi spolja. Kuvanje na pari pomaže da se unutrašnjost krompira omekša pre nego što počnete da ih pečete. Tako ćete biti još hrskaviji spolja. Isprobajte i naš recept za pekarski krompir iz rerne.
Kuvajte komade krompira osam do 10 minuta. Nakon kuvanja ocedite krompir tako što ćete lonac ključale vode preliti u cediljku. Obavezno ostavite krompir u cediljki da se osuši na vazduhu pre nego što ga stavite u rernu. Idealna temperatura rerne za pečenje krompira je 218 C do 232 C. Prethodno zagrevanje posude za pečenje pomaže da spoljni delovi krompira odmah postanu lepi i hrskavi, tako da je manja verovatnoća da ćete ih prepeći. Ukoliko ste pak veliki ljubitelj hrskavosti saznajte kako da napravite domaći čips od krompira.
Pažljivo rasporedite krompir u jednom sloju na prethodno zagrejan pleh sa dovoljno prostora, da se toplota iz rerne ravnomerno rasporedi. Sačekajte otprilike 20 minuta kako bi krompiri bili manje lomljivi, a zatim ih okrenite ili protresite na tepsiji otprilike svakih 25 minuta. Ako se zalepe, koristite tanku metalnu lopaticu da nežno pomerite komade na tiganju. Prethodno ispržite beli luk i začinskobilje, kako ne biste dobili ukus zagorenog belog luka. Ulje od prženja iskoristite da prelijete krompir koji pržite.
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.