Najukusniji pekarski krompir, prema rečima profesionalnog kuvara Hestonona Blumentala dobićete od suvih, skrobnijih sorti — onih koje se lako kuvaju. Ovo korenasto povrće obično ima svetlo-braon koru i skoro belo meso. Skrobnost će vam omogućiti da postignete najupečatljiviji kontrast između hrskave kore i unutrašnjosti, koja se bukvalno topi u ustima.
Ali izrazito žućkast, vlažan krompir ne bi trebalo da koristite. Birajte veće komade krompira da dobijete što više ravnih ivica. Najbolje je da izaberete dug krompir koji je otprilike veličine srednjeg avokada. Lako se seče na osmine, svaka sa tri široke ravne strane.
Postupak je sledeći:
1. Oslobodite se viška skroba
Oljušten i seckani krompir stavite u šerpu i stavite pod hladnu tekuću vodu na 5 minuta.
2. Prokuvajte ga
U provrelu vodu stavite pripremljene kriške krompira tako da ih voda prekrij. U vodu možete dodati so, ali to nije neophodno. Ako ste ljubitelj prefinjenih ukusa, dodajte malu vezicu timijana i malo limunove korice.
3. Osušite krompir
Kuvani krompir sipajte u cediljku. Ako se plašite da će se krompir raspasti, koristite kašiku sa šupljinama. Koristeći ga, pažljivo prebacite na pripremljenu krpu. Budite oprezni, pokušajte da se ne opečete. Sačekajte dok voda ne ispari i kriške se ne ohlade.
4. Proverite da li postoje pukotine
Ako to radite kako treba, ravne ivice krompira će razviti male, plitke pukotine dok se hladi. U sledećem koraku, ove pukotine će pomoći da krompir upije masnoću i postane zaista hrskav.
Ako ih nemate, koristite viljušku da pažljivo probušite plitke rupe na ravnim stranama svake kriške.
5. Pecite ih u rerni
Biće vam potrebna dubok i širok pleh. Zagrejte rernu na 180 °C, u nju stavite pleh sa uljem i sačekajte 15 minuta. Kada se ulje zagreje, u njega stavite kriške krompira, pažljivo promešajte i vratite pleh u rernu. Ostavite 60-75 minuta, okrećući svakih 20 minuta i postižući ravnomerno prženje sa svih strana. Možda ćete želeti da napravite i najbolji pekarski krompir na puteru.
Pročitajte i koja su dva trik sastojka za ukusniji pire krompir
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem