Najbolji trik da vam hlebne bude tvrd odnosi se na domaći hleb, ukoliko ga pravite na klasičan, starinski način. Možda će vam se značiti i trikovi da se ćufte ne raspadaju pri prženju! Ako vam se dešava da vam hleb bude tvrd, a testo gnjecavo, rešenje je jedna namirnica. U pitanju je krompir! Evo najboljeg trika da hleb ne bude tvrd!
Sastojci:
- 1 kuvani krompir
- 400 g brašna
- 1 kašičica šećera
- 7 g suvog kvasca
- 200 ml vode (po potrebi)
- 1,5 kašičica soli
- 25 ml ulja
Recept za najbolji trik da hleb ne bude tvrd
Pripremite sastojke
Za najbolji trik da hleb ne bude tvrd prvo oljuštite i operite krompir, pripremite brašno, šećer, ulje so.
Izbockajte krompir
Izbockajte krompir pa ga stavite u mikrotalasnu na 10 minuta, a zatim ga izgnječite. U većoj činiji pomešajte krompir, brašno, šećer, ulje, so, kvasac, pa zamesite testo rukama. Izvadite na pobrašnjenu površinu pa još malo mesite.
Ostavite testo da odmori
Za hleb vratite testo u činiju, u kojoj ste malopre mesili testo, ali je pre toga premažite uljem, pokrijte i ostavite da odmara 2 sata.
Napravite manje lopte od testa
Nakon toga razvijte testo u oblik vekne pa zasecite na 6 delova. Od svakog dela pravite male loptice (kajzerice) i ređajte u pleh obložen pek papirom. Prekrijte zatim pleh prijanjajućom folijom pa ostavite 20 min tako. Pecite na 180 stepeni pola sata. Uživajte u hlebu koji nije tvrd!
Pročitajte i kako da napravite mekane i vazdušate krofne uz 3 super saveta
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem