Najbolji trik da vam hlebne bude tvrd odnosi se na domaći hleb, ukoliko ga pravite na klasičan, starinski način. Možda će vam se značiti i trikovi da se ćufte ne raspadaju pri prženju! Ako vam se dešava da vam hleb bude tvrd, a testo gnjecavo, rešenje je  jedna namirnica. U pitanju je krompir! Evo najboljeg trika da hleb ne bude tvrd!

Sastojci:

  • 1 kuvani krompir
  • 400 g brašna
  • 1 kašičica šećera
  • 7 g suvog kvasca
  • 200 ml vode (po potrebi)
  • 1,5 kašičica soli
  • 25 ml ulja

Recept za najbolji trik da hleb ne bude tvrd

9:48
Korak 1

Pripremite sastojke

Za najbolji trik da hleb ne bude tvrd prvo oljuštite i operite krompir, pripremite brašno, šećer, ulje so.

9:54
Korak 2

Izbockajte krompir

Izbockajte krompir pa ga stavite u mikrotalasnu na 10 minuta, a zatim ga izgnječite. U većoj činiji pomešajte krompir, brašno, šećer, ulje, so, kvasac, pa zamesite testo rukama. Izvadite na pobrašnjenu površinu pa još malo mesite.

9:54
Korak 3

Ostavite testo da odmori

Za hleb vratite testo u činiju, u kojoj ste malopre mesili testo, ali je pre toga premažite uljem, pokrijte i ostavite da odmara 2 sata.

9:54
Korak 4

Napravite manje lopte od testa

Nakon toga razvijte testo u oblik vekne pa zasecite na 6 delova. Od svakog dela pravite male loptice (kajzerice) i ređajte u pleh obložen pek papirom. Prekrijte zatim pleh prijanjajućom folijom pa ostavite 20 min tako. Pecite na 180 stepeni pola sata. Uživajte u hlebu koji nije tvrd!

Pročitajte i kako da napravite mekane i vazdušate krofne uz 3 super saveta

BONUS VIDEO

Kako da dekorišete slavski hleb  Instagram/grateful_loaf

StvarUkusa/L.S.