Praznici su vreme kada se najviše hrane priprema, a samim tim i poslastica. Međutim, desi se, da se kolači danima razvlače po kući i na kraju bace, jer od toliko hrane ne stignemo sve da pojedemo. Da vam se to ne bi desilo i ove godine u nastavku pročitajte kako da produžite i sačuvate svežinu određene vrste poslastica.
Hrskavi kolačići
Oni ne podnose vlagu, tačnije vlažna okolina će ih omekšati, a to je razlog zbog kojeg će izgubiti hrskavost. Preporučuje se da ih čuvate u hermetički zatvorenoj posudi, ali nikako ih u posudu ne stavljajte tople, nego tek kad se skroz ohlade.
Kremasti kolači
Ne preporučuje se da ih držite u frižideru duže od tri dana, a najbolje je da ih zamrznete i to prekrivene pek papirom, pa da ih upakujete u kesu ili posudu. Pre serviranja ih ostavite da se odmrznu na sobnoj temperaturi - na ovaj način će biti kao sveži.
Štrudle ili kuglof, keks s punjenjem
Mekane kolače najbolje je čuvati u posudi u koju ste dodali polovinu isečene jabuke ili krišku hleba. Oni deluju poput ovlaživača koji produžavaju rok svežine kolača.
Kolači od dizanog, prhkog ili lisnatog testa
Ovako napravljene kolače najbolje je zamrznuti. Pre čuvanja u zamrzivaču prethodno ih ostavite pola sata u frižideru, pa tek onda premestite u zamrzivač. Na ovaj način će se očuvati prhkost testa.
Bonus video
Najjednostavnija plazma torta od samo 4 sastojka
Šampinjoni punjeni orasima za posno slavsko predjelo
Recept za svinjsko pečenje za Božić
Posni rolat sa keksom i kafom za Badnji dan
Korpice punjene piletinom i šampinjonima