Ispekli ste hleb, omiljeno pecivo ili mafin! Ako vam je kojim slučajem ostalo hleba ili mirišljavog peciva, evo kako ćete ostatak sačuvati na pravi način.
Ovo su mali i jeftini trikovi koji će omogućiti da vaša peciva i hleb budu što duže sveža.
1. Hleb treba da bude u potpunosti ohlađen.
Čak iako su malo topli, hleb i pecivo i dalje emituju toplotu. Ako ih prerano zatvorite u neku posudu, stvoriće se kondezacija, tako da će hleb ili pecivo stvoriti ne tako ukusnu vlažnu koricu.
2. Koristite papirne ubruse i drvene (staklene ili plastične) posude
Da bi vaše pogačice i hleb održali svoj ukus i teksturu neophodni su papirni ubrusi i zatvorene posude ili kutije za odlaganje. Umotajte hleb ubrusom – on će uvek pokupiti višak vlage i odložite na tamno i zatvoreno mesto tj. u kutiju za hleb.
3. Možete ga jesti nakon 4 dana, ali ako ga držite u zamrzivaču
Ako želite da sačuvate hleb više od četiri dana, stavite ga u plastičnu kesu i onda u zamrzivač. U zamrzivaču mogu da stoje do 2 meseca
4. Kolači od lisnatog testa
Kolače od lisnatog ili dizanog testa možete jesti dva dana, a nako toga je najbolje da ih zamrzneta. Pre nego što ih spakujete u zamrzivač, stavite ih na sat vremena u frižider. Kada ih sledeći put izvadite iz zamrzivača biće mekani i vazdušasti.
5. Štrudle i kuglofi mogu trajati i do sedam dana
Poznato je da kuglof svoju svećinu može da zadrži i do nekoliko dana ukoliko ga držite u posudi koja je dobro zatvorena. Osim toga vitno je da u nju stavite komadić jabuke ili hleba koji će da pokupi vlagu a vaš kolač će ostati hrskav i svež. Ako vam i nakon tog vremena pretekne koje parče možete ga zamrznuti ili ga ipak iskoristiti u pravljenju nekog smutija. Dodajte na komadiće iskidan kuglof u toplo mleko i eto vam super doručka.
6. Torte i kolači sa kremastim filom
Kremaste kolače ne preporučuje se da držite u frižideru duže od tri dana. Nakon tog vremena možete da ih upakujete u pek papir i stavite u zamrzivač. Za zamrzavanje je najbolje da koristite specijalne posude, a ako nemate poslužiće i obična plastična kesa. Da biste ih ponovo jeli nakon vađenja iz zamrzivača morate ih pustiti da se dobro odmrznu, nekoliko sati. Biće kao da ste ih danas pravili.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: stvarukusa.rs
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem