Sastojci:

  • 500 g kora za pitu (posne)
  • 1 kg rendanih jabuka
  • šećer po ukusu
  • 1 kašičica cimeta
  • 100 ml ulja
  • 1 kašika griza (opciono, ako su jabuke sočne)
  • Malo prah šećera za posipanje (posni)

Priprema:

U danima posta, kada se odričemo teške hrane, miris tople pite sa jabukama vraća osećaj topline doma. Ovaj recept je jednostavan za pripremu, a ukus osvaja na prvi zalogaj.

Savet:

Pita je najlepša kad malo odstoji – ukusi se prožmu, kore omekšaju i lakše se seče. 

Jabuke oljuštite i izrendajte. Po želji ih malo propržite sa šećerom i cimetom da omekšaju, ili koristite sveže za svežiju teksturu. Ako su jabuke vrlo sočne, umešajte kašiku griza da upije višak tečnosti. Uzmite po dve kore, premažite ih blago uljem, pa stavite fil od jabuka. Uvijte u rolnu i slažite u podmazan pleh. Ponovite postupak dok ne potrošite sav materijal. Pitu premažite uljem po vrhu i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30–40 minuta, dok lepo ne porumeni. Ostavite da se ohladi, pospite prah šećerom i secite na parčiće.

Bonus video

Pita sa jabukama kao iz Meka Izvor: Pita sa jabukama kao iz Meka