Sastojci:
Za testo:
- 300 g brašna
- 100 g šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
- 100 ml hladne vode
- Prstohvat soli
Za fil:
- 500 g rendanih jabuka
- 2 kašike šećera (po ukusu)
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašika griza (ili mlevenih oraha) – po želji
- Sok od ½ limuna
Priprema:
Lenja pita je jedan od najjednostavnijih i najbržih deserta koji možete pripremiti, a u ovoj verziji za post na vodi, zadržava sve svoje čari. Bez jaja i mleka, a opet sočna i ukusa koji podseća na domaću tradiciju. Ova pita se može puniti različitim voćem – od jabuka, bundeve, pa čak i džemovima bez šećera, čineći je savršenim izborom za posne dane. Ovaj desert je lagan, brz, a istovremeno ukusan i zdrav.
Jabuke oljuštiti i narendati. Dodati šećer, cimet, limunov sok i promešati. Ostaviti par minuta da puste sok, pa ih blago ocediti.
U činiji pomešati brašno, šećer, prašak za pecivo, vanilin šećer i so. Dodati vodu, pa umesiti glatko testo. Ako je previše lepljivo, dodati malo brašna. Podeliti testo na dva dela. Pleh (dimenzije oko 20x30 cm) obložiti papirom za pečenje. Razvući prvi deo testa i staviti u pleh. Rasporediti fil od jabuka preko testa, a zatim pokriti drugim delom testa (može se narendati ili pažljivo razviti). Po želji izbockati viljuškom.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta, dok blago ne porumeni. Ostaviti da se malo prohladi, pa seći na kocke. Po želji posuti šećerom u prahu.
Bonus video
Salata od belog pasulja i ljutike za post na vodi
Dva sastojka kojima možete da zamenite jaja i čokoladu
Hrskavi kromboloni - spoj kroasana i krofne sa bogatim čokoladnim punjenjem
Kako očistiti drvenu dasku za sečenje
Vazdušaste krofne iz air fryera