Sastojci:
- 200 g pirinča
- 530 ml povrtnog bujona, podeljeno
- 175 ml suvog belog vina
- 60 ml maslinovog ulja, podeljeno
- ½ srednjeg luka, isečenog na kockice
- 2 čena belog luka, vrlo sitno naseckana
- ½ kašičice soli
- ½ kašičice mlevene paprike
- ¾ kašičice sušenog origana
- 1 velika tikvica, oko 150 g
- 225 g čeri paradajza
- 15 g listova bosiljka
Recept za posni rižoto sa tikvicama i paradajzom:
Prvo pripremite povrće zarižoto. Naseckajte luk i beli luk. Zatim naseckajte tikvice na polukrugove, a paradajz na pola po dužini. Složite listove bosiljka i isecite ih na tanke trake. U velikom loncu zagrejte 30 ml maslinovog ulja na srednjoj vatri.
Dodajte luk iseckan na kockice i iseckan beli luk. Pržite 1-2 minuta dok ne omekšaju.
Zatim ubacite pirinač. Pržite 1 minut, često mešajući dok pirinač ne postane providan na ivicama. Odmah dodajte belo vino i mešajte. Kuvajte 1-2 minuta dok alkohol ne ispari. Dok se ovo kuva u drugom malom loncu, zagrejte bujon, pa ostavite sa strane. Dodajte origano, so i biber u šerpu za rižoto i 415 ml zagrejanog bujona. Malo smanjite vatru i kuvajte 12-14 minuta dok se tečnost ne upije, redovno mešajući.
Smanjite toplotu. Umešajte preostalih 65 ml bujona. Kuvajte još 2-3 minuta, redovno mešajući, pa ostavite rižoto na stranu. Zagrejte 2 kašike maslinovog ulja u velikom tiganju na jakoj vatri. Dodajte narezane tikvice. Pržite 60-90 sekundi pre nego što ih okrenete, pa pržite drugu stranu još 30-60 sekundi. Izvadite ih iz tiganja, ali ostavite ulje u tiganju. Dok je tiganj još na jakoj vatri, dodajte paradajz isečen na kolutiće. Pržite 30-60 sekundi, dok ne počne da omekšava na ivicama. Izvadite iz tiganja.
U rižoto umešajte tikvice, paradajz i ¾ bosiljka. Servirajte odmah, posuto preostalim bosiljkom i biberom i solju po želji. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i rižoto od pirinča i crnog pasulja.
Pročitajte i kako se pravi rižoto sa graškom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.