Sastojci:

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 120 g luka sitno isečenog na kockice
  • 2 kašičice sitno naseckanog belog luka
  • 360 g belog pirinča
  • 1 kašičica mlevenog kima
  • 700 ml pilećeg bujona
  • so i biber po ukusu
  • 450 g crnog pasulja
  • 2 kašike soka od limuna
  • 80 peršuna seckanog
  • grančice peršuna za ukras
Zašto je dobro jesti pirinač?

Pirinač sadrži malo masnoće i natrijuma. Bogat je vlaknima, antioksidansima i flavonoidima i belančevinama. Sadrži brojne vitamine B kompleksa i podiže nivo energije.

Recept za rižoto od pirinča i crnog pasulja:

Kako biste napravili ovaj rižoto, zagrejte ulje u velikom loncu na srednjoj vatri. Dodajte luk i beli luk i pržite 2-3 minuta ili dok ne omekša. Dodajte pirinač i pržite 1-2 minuta. Dodajte kim, pileći bujon, so i biber, pa pustite da proključa.

Pokrijte lonac i smanjite temperaturu na nisku. Krčkajte 15 minuta ili dok pirinač ne omekša. Umešajte pasulj u pirinač. Pokrijte lonac i ostavite da odstoji 3-5 minuta ili dok se pasulj ne zagreje. Umešajte sok od limuna i peršun. Razmutite pirinač viljuškom. Probajte i po želji dodajte još soli i bibera. Ukrasite grančicama peršuna i servirajte. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i rižoto sa graškom.

Pročitajte kako se pravi svinjetina sa pirinčem i povrćem

BONUS VIDEO

Burek sarme  Izvor: Burek sarme

Stvar ukusa