Sastojci:

  • 20 g sušenih vrganja
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 200 g šampinjona, isečenih na kriške
  • 1 luk, sitno isečen
  • 4 čena belog luka, sitno iseckana
  • 1 kašičica majčine dušice
  • 1 kašičica žalfije
  • 250 g spelte
  • 100 ml belog vina
  • 500 ml pilećeg bujona
  • 2 kašike krem sira
  • 25 g parmezana
  • šaka peršuna
  • 1 limun (korica i sok)

Recept za rižoto od spelte i pečuraka:

Kako biste napravili ovaj rižoto, prvo suve vrganje stavite u 250 ml ključale vode i ostavite sa strane. Šampinjone propržite na 1 kašičici maslinovog ulja dok ne omekšaju i ne porumene.

Dodajte još 1 kašiku maslinovog ulja, a zatim luk, beli luk i začinsko bilje. Pržite dok ne omekša. Dodajte speltu, a zatim vino, pa ostavite da se tečnost smanji za pola.

Dodajte vrganje i vodu u kojoj su stajali i pustite da se krčka dok se tečnost ne smanji za pola. Zatim sipajte bujon kašiku po kašiku i pustite da kuva oko 20 minuta. Umešajte krem sir, parmezan, peršun, limunovu koricu i sok. Servirajte i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i rižoto sa brokolijem i graškom.

Pročitajte kako se pravi rižoto sa slaninom, jajima i sirom

BONUS VIDEO

TikTok/chef_tristan_welch Pirinač

StvarUkusa