Jela sa pirinčem su postala i sastavni deo naše kuhinje, jer se prave brzo i jednostavno, a mogućnosti kombinovanja su gotovo nepresušne. Ako ste ljubitelj rižota sa pečurkama onda je ovaj recept idealan za vas. Kombinacija žačina daje mu poseban šmek, a vi možete da se igrate ukusima i dodate još neke po ukusu. 

Sastojci:

  • 180 g šampinjona
  • 250 ml bujona
  • 1 čaša pirinča
  • 1 šargarepa
  • 1 luk
  • kašičica belog luka u prahu
  • kašičica karija
  • maslinovo ulje
  • so, biber
  • peršun

Priprema:

Pirinač najpre operite i ostavite da se ocedi. Luk sitno naseckajte pa ga propržite na malo maslinovog ulja dok ne zastakli. Kada dobije boju, u njega dodajte izrendanu šargarepu. Nakon nekoliko minuta dodajte i šampinjone koje ste prethodno iseckali. Zatim nalijte malo vode i krčkajte dok se svi sastojci ne omekšaju. Nakon toga dodajte pirinač i lagano ulijte bujon. Začinite sa karijem, i belim lukom. Dodajte so i biber po ukusu. Kada je pirinač skuvan skinite sa šporeta, dodajte sitno seckani peršun i ostavite poklopljeno nekih 10 minuta pre serviranja.

Izvor: Stvar ukusa