Pirinač je prilično zastupljen u našoj kuhinji, jer omogućava pripremu sa bezbroj kombinacija i kao glavno jelo, ali i kao dodatak. Kremasti rižoto sa piletinom idealan je ručak za sve one koji vole laganu hranu, a uz to veoma se brzo sprema. Pripremljen na ovaj način sa belim vinom dobija poseban ukus i aromu.
Sastojci:
- 300 g pirinča
- 200 g pilećeg filea
- 500 ml pilećeg bujona
- 1 glavica luka
- 100 ml belog vina
- 1 kašika kisele pavlake
- seckani peršun
- so, biber
Priprema:
Luk sitno naseckajte, pa ga dinstajte na ulju dok se ne zastakli. Piletinu isecite na kocke, pa je ubacite u tiganj i zajedno sve dinstajte nekih 20-ak minuta. Dodajte pirinač i začine po ukusu i sve dobro izmešajte da se sastojci lepo sjedine. Lagano ulijte bujom, a potom i vino i sve kuvajte na laganoj vatri. Kada je pirinač skuvan dodajte kiselu pavlaku i peršun. Skinite sa šporeta i ostavite poklopljeno nekih 10 minuta pre serviranja.
Izvor: Stvar ukusa
Salata sa tikvicama koja se slaže kao torta
Kolač sa pistaćima koji se ne peče
Rižoto sa spanaćem iz jedne šerpe gotov za pola sata
Minjon kocke sa urmama, pistaćima i belom čokoladom
Namaz od paradajza po turskom receptu