Rižoto je jelo koje se može poslužiti kao predjelo, glavno jelo ili prilog. Služi se sa različitim vrstama ribe, morskim plodovima, piletinom, a odlično ide i uz povrće, naročito pečurke.

Sastojci:

  • 400 g pirinča
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika putera
  • 1 glavica luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 parče korena celera
  • 2 dl belog vina
  • 1 l kipuće supe
  • so po ukusu

Za kraj:

  • 1 kašika maslaca
  • 40 g sira narendanog
  • 1 kašika seckanog peršunovog lišća

Priprema:

Na maslinovom ulju i puteru prodinstati, crni luk, beli luk i sitno seckani koren celera. Dodati pirinač i sve propržiti 2 – 3 minuta, dok pirinač ne postane staklast.

Sipati vino i uz mešanje na tihoj vatri kuvati dok tečnost ne ispari. Dodati kutlaču ranije pripremljene vruće supe u pirinač i lagano mešati. Kad pirinač upije svu tečnost, dodati uz mešanje još jednu kutlaču supe, sve dok i ova tečnost ne uvri. Ceo postupak ponavljati narednih 15-tak minuta dok ne iskoristite svu supu i dok pirinač ne omekša. Pri kraju kuvanja treba proveravati tvrdoću pirinča što češće, kako se ne bi prekuvao. Važno je ne ubrzavati ceo postupak i ne sipati više supe odjednom, već to činiti postepeno.

Skinuti rižoto sa vatre i dodati rendan sir i otopljen puter, koji rižotu daje lep i poseban „šmek“. Sve promešati i ostaviti da odstoji, nekoliko minuta pre serviranja.

Posuti naseckanim peršinovim lišćem i servirati.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: Nova.rs