Rižoto je jelo koje se može poslužiti kao predjelo, glavno jelo ili prilog. Služi se sa različitim vrstama ribe, morskim plodovima, piletinom, a odlično ide i uz povrće, naročito pečurke.
Sastojci:
- 400 g pirinča
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika putera
- 1 glavica luka
- 2 čena belog luka
- 1 parče korena celera
- 2 dl belog vina
- 1 l kipuće supe
- so po ukusu
Za kraj:
- 1 kašika maslaca
- 40 g sira narendanog
- 1 kašika seckanog peršunovog lišća
Priprema:
Na maslinovom ulju i puteru prodinstati, crni luk, beli luk i sitno seckani koren celera. Dodati pirinač i sve propržiti 2 – 3 minuta, dok pirinač ne postane staklast.
Sipati vino i uz mešanje na tihoj vatri kuvati dok tečnost ne ispari. Dodati kutlaču ranije pripremljene vruće supe u pirinač i lagano mešati. Kad pirinač upije svu tečnost, dodati uz mešanje još jednu kutlaču supe, sve dok i ova tečnost ne uvri. Ceo postupak ponavljati narednih 15-tak minuta dok ne iskoristite svu supu i dok pirinač ne omekša. Pri kraju kuvanja treba proveravati tvrdoću pirinča što češće, kako se ne bi prekuvao. Važno je ne ubrzavati ceo postupak i ne sipati više supe odjednom, već to činiti postepeno.
Skinuti rižoto sa vatre i dodati rendan sir i otopljen puter, koji rižotu daje lep i poseban „šmek“. Sve promešati i ostaviti da odstoji, nekoliko minuta pre serviranja.
Posuti naseckanim peršinovim lišćem i servirati.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus