BELI RIŽOTO: Savršeno kremast i sočan pirinač koji može biti predjelo, glavno jelo ili prilog
Rižoto je jelo koje se može poslužiti kao predjelo, glavno jelo ili prilog. Služi se sa različitim vrstama ribe, morskim plodovima, piletinom, a odlično ide i uz povrće, naročito pečurke.
Sastojci:
- 400 g pirinča
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika putera
- 1 glavica luka
- 2 čena belog luka
- 1 parče korena celera
- 2 dl belog vina
- 1 l kipuće supe
- so po ukusu
Za kraj:
- 1 kašika maslaca
- 40 g sira narendanog
- 1 kašika seckanog peršunovog lišća
Priprema:
Na maslinovom ulju i puteru prodinstati, crni luk, beli luk i sitno seckani koren celera. Dodati pirinač i sve propržiti 2 – 3 minuta, dok pirinač ne postane staklast.
Sipati vino i uz mešanje na tihoj vatri kuvati dok tečnost ne ispari. Dodati kutlaču ranije pripremljene vruće supe u pirinač i lagano mešati. Kad pirinač upije svu tečnost, dodati uz mešanje još jednu kutlaču supe, sve dok i ova tečnost ne uvri. Ceo postupak ponavljati narednih 15-tak minuta dok ne iskoristite svu supu i dok pirinač ne omekša. Pri kraju kuvanja treba proveravati tvrdoću pirinča što češće, kako se ne bi prekuvao. Važno je ne ubrzavati ceo postupak i ne sipati više supe odjednom, već to činiti postepeno.
Skinuti rižoto sa vatre i dodati rendan sir i otopljen puter, koji rižotu daje lep i poseban „šmek“. Sve promešati i ostaviti da odstoji, nekoliko minuta pre serviranja.
Posuti naseckanim peršinovim lišćem i servirati.
Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: Nova.rs