Cicvara je staro, tradicionalno srpsko jelo koje se vekovima pravi na našim prostorima. U skoro svim krajevima Srbije sprema na sličan način, sa nekim sitnim izmenama, a ono što je za nju najvažnije jeste da mora da "pliva u masti" od dobrog punomasnog sira kao i starog, zrelog kajmaka. Naše bake su govorile da bi je trebalo strpljivo i dovoljno dugo kuvati, a procenjivale su da je kuvana kada mast "zapliva" oko nje.
Sastojci:
- 200 ml vode
- 200 ml mleka
- 200 g kajmaka
- 500 g punomasnog tvrdog sira
- kukuruzno brašno
Priprema:
Vodu i mleko stavite u šerpu i zagrevajte. Sir izmrvite ili isecite na listove i stavite u vrelo mleko i vodu da se kuva. Kada tečnost počne da ključa počnite da sipate brašno neprekidno mešajući. Mešajte dok se masa ne izjednači. Dodajte kajmak i nastavite da mešate još 10 minuta. Ukoliko ima potrebe dodajte još soli. Mešajte na tihoj vatri sve dok vam masa ne postane gumasta od rastopljenog sira i dok cicvara ne počne da pliva u otopljenoj masnoći od sira i kajmaka.
Izvor: Stvar ukusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom