Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CICVARA-TRADICIONALNI SRPSKI DORUČAK: Spremite na starinski način baš kao što su nekad pravile naše bake

Spremite cicvaru po tradicionalnom receptu naših baka.

 Cicvara Izvor: Shutterstock

Cicvara je staro, tradicionalno srpsko jelo koje se vekovima pravi na našim prostorima. U skoro svim krajevima Srbije sprema na sličan način, sa nekim sitnim izmenama, a ono što je za nju najvažnije jeste da mora da "pliva u masti" od dobrog punomasnog sira kao i starog, zrelog kajmaka. Naše bake su govorile da bi je trebalo strpljivo i dovoljno dugo kuvati, a procenjivale su da je kuvana kada mast "zapliva" oko nje.

Sastojci:

  • 200 ml vode
  • 200 ml mleka
  • 200 g kajmaka
  • 500 g punomasnog tvrdog sira
  • kukuruzno brašno

Možda će vas zanimati

Priprema:

Vodu i mleko stavite u šerpu i zagrevajte. Sir izmrvite ili isecite na listove i stavite u vrelo mleko i vodu da se kuva. Kada tečnost počne da ključa počnite da sipate brašno neprekidno mešajući. Mešajte dok se masa ne izjednači. Dodajte kajmak i nastavite da mešate još 10 minuta. Ukoliko ima potrebe dodajte još soli. Mešajte na tihoj vatri sve dok vam masa ne postane gumasta od rastopljenog sira i dok cicvara ne počne da pliva u otopljenoj masnoći od sira i kajmaka.

Izvor: Stvar ukusa

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Pročitajte još:

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti