Kačamak je tradiconalno srpsko jelo koje se prvi od kukuruznog brašna, a služi se uz sir, mleko, kajmak, slaninu, čvarke...varijacija je bezbroj. Jelo je na kom su odrastale mnoge generacije, a najčešće se služi za doručak. Brzo se pravi, pa je uvek prvi izbor kada razmišljate šta da jedete.
Sastojci:
- 200 g kukuruznog brašna
- 500 ml vode
- so
- 50 g suve slanine
- 2 kašike čvaraka
- 2 kašike kajmaka ili kisele pavlake
- 100 g tvrđeg sira
Priprema:
Sipajte vodu u šerpu pa posolite. Kad provri dodajte brašno mešajte malo brže i smanjite vatru. Kuvati kačamak oko 5-5 min. Skloniti sa vatre. U tiganj naseckati slaninu da se istopi onako da krcka. Povaditi slaninu pa u masnoću ubacite čvarke da se dobro zagreju pazeći da ne izgore. Skloniti sa šporeta. U činiju, u koju ćete servirati, na dno staviti malo sira i kajmaka pa odozgo sipati kačamak. Staviti malo čvaraka i slaninice pržene. U sredinu dodati opet sir, kajmak, slaninicu i čvarke. Dopuniti kačamakom i odozgo namrviti sir, dodati kajmak ili pavlaku, čvarke i slaninicu. Istresti ostatak masnoće preko kačamaka.
Izvor: Bakina i dekina kuhinja
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus