Kačamak je tradiconalno srpsko jelo koje se prvi od kukuruznog brašna, a služi se uz sir, mleko, kajmak, slaninu, čvarke...varijacija je bezbroj. Jelo je na kom su odrastale mnoge generacije, a najčešće se služi za doručak. Brzo se pravi, pa je uvek prvi izbor kada razmišljate šta da jedete.
Sastojci:
- 200 g kukuruznog brašna
- 500 ml vode
- so
- 50 g suve slanine
- 2 kašike čvaraka
- 2 kašike kajmaka ili kisele pavlake
- 100 g tvrđeg sira
Priprema:
Sipajte vodu u šerpu pa posolite. Kad provri dodajte brašno mešajte malo brže i smanjite vatru. Kuvati kačamak oko 5-5 min. Skloniti sa vatre. U tiganj naseckati slaninu da se istopi onako da krcka. Povaditi slaninu pa u masnoću ubacite čvarke da se dobro zagreju pazeći da ne izgore. Skloniti sa šporeta. U činiju, u koju ćete servirati, na dno staviti malo sira i kajmaka pa odozgo sipati kačamak. Staviti malo čvaraka i slaninice pržene. U sredinu dodati opet sir, kajmak, slaninicu i čvarke. Dopuniti kačamakom i odozgo namrviti sir, dodati kajmak ili pavlaku, čvarke i slaninicu. Istresti ostatak masnoće preko kačamaka.
Izvor: Bakina i dekina kuhinja
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem