Kačamak je tradiconalno srpsko jelo koje se prvi od kukuruznog brašna, a služi se uz sir, mleko, kajmak, slaninu, čvarke...varijacija je bezbroj. Jelo je na kom su odrastale mnoge generacije, a najčešće se služi za doručak. Brzo se pravi, pa je uvek prvi izbor kada razmišljate šta da jedete.

Sastojci:

  • 200 g kukuruznog brašna
  • 500 ml vode
  • so
  • 50 g suve slanine
  • 2 kašike čvaraka
  • 2 kašike kajmaka ili kisele pavlake
  • 100 g tvrđeg sira

Priprema:

Sipajte vodu u šerpu pa posolite. Kad provri dodajte brašno mešajte malo brže i smanjite vatru. Kuvati kačamak oko 5-5 min. Skloniti sa vatre. U tiganj naseckati slaninu da se istopi onako da krcka. Povaditi slaninu pa u masnoću ubacite čvarke da se dobro zagreju pazeći da ne izgore. Skloniti sa šporeta. U činiju, u koju ćete servirati, na dno staviti malo sira i kajmaka pa odozgo sipati kačamak. Staviti malo čvaraka i slaninice pržene. U sredinu dodati opet sir, kajmak, slaninicu i čvarke. Dopuniti kačamakom i odozgo namrviti sir, dodati kajmak ili pavlaku, čvarke i slaninicu. Istresti ostatak masnoće preko kačamaka.

 Izvor: Bakina i dekina kuhinja