Sigurno ste čuli za zlatiborski specijalitet - čuvenukomplet lepinju kojoj nijedan gurman ne može da odoli.

Stare zlatiborske domaćice nekada su baš jedan ključan sastojak komplet lepinje stavljale u kačamak. Reč je o pretopu, "soku" ili moči od pečenja.

Ovo je brza varijanta zlatiborskog kačamaka koji ima ukus mesa i retko ko će moći da mu odoli, naročito ako ga poslužite u drvenoj zdeli.

Za večeru ili doručak - užitak će obradovati čulo ukusa svakog gurmana.

Sastojci:

  • 7 kašika projinog brašna
  • 1 kašičica masti
  • 2 kašike pretopa
  • stari sir ili kajmak

Priprema:

U tiganj sipajte mast i pretop da se istope na blagoj vatri, pa dodajte 2 čaše vode. Ostavite da provri, pa dodajte projino brašno. Mešajte tokom kuvanja dok se ne razbiju grudvice brašna i ne dobijete kompaktnu smesu.

Ukoliko želite ređi kačamak, dodajte još malo vode. Sklonite sa vatre i sipajte u posude.

Dodajte u vruć kačamak sir ili kajmak (u zavisnosti šta više volite). Promešajte i uživajte u bogatom ukusu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa  *Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs