Sigurno ste čuli za zlatiborski specijalitet - čuvenukomplet lepinju kojoj nijedan gurman ne može da odoli.
Stare zlatiborske domaćice nekada su baš jedan ključan sastojak komplet lepinje stavljale u kačamak. Reč je o pretopu, "soku" ili moči od pečenja.
Ovo je brza varijanta zlatiborskog kačamaka koji ima ukus mesa i retko ko će moći da mu odoli, naročito ako ga poslužite u drvenoj zdeli.
Za večeru ili doručak - užitak će obradovati čulo ukusa svakog gurmana.
Sastojci:
- 7 kašika projinog brašna
- 1 kašičica masti
- 2 kašike pretopa
- stari sir ili kajmak
Priprema:
U tiganj sipajte mast i pretop da se istope na blagoj vatri, pa dodajte 2 čaše vode. Ostavite da provri, pa dodajte projino brašno. Mešajte tokom kuvanja dok se ne razbiju grudvice brašna i ne dobijete kompaktnu smesu.
Ukoliko želite ređi kačamak, dodajte još malo vode. Sklonite sa vatre i sipajte u posude.
Dodajte u vruć kačamak sir ili kajmak (u zavisnosti šta više volite). Promešajte i uživajte u bogatom ukusu.
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno