Ova jela su nekada naše bake često pravile za doručak ili večeru. I danas su poznata i omiljena, ali ih ljudi ređe spremaju.
Popara, kačamak, cicvara su neka od najjednostavnijih jela koja zasite, a za koja vam ne trebaju neke specijalne namirnice.
Posebno je zanimljiva priča vezana za belmuž. To je staro pastirsko jelo za koje je pretpostavlja da je dobilo ime bel - kao beo sir i muž - kao jak muškarac, pošto ovo jelo obično i spremaju muškarci.
POPARA
Sastojci:
- 2 dcl vode
- 250-300 g hleba
- 50 g maslaca ili margarina
- 150 g ovčijeg ili kravljeg sira
Priprema:
U šerpu sipajte vodu i stavite da se greje. Ubacite komadić maslaca ili margarina. U činiji izlomite hleb na komade. Kada voda provri dodajte hleb. Smesa treba da bude gusta kada promešate, ali ne pregusta. Potrebno je da hleb upije vodu, da omekša. Kada procenite da je smesa gusta, prestanite da dodajte hleb. Izlomite na komade kravlji ili ovčiji sir i dodaje u smesu. Mešajte smesu dok se sir ne otopi i sjedini sa njom.
Servirajte poparu dok je još uvek, vruća. Nemojte čekati da se ohladi.
BELMUŽ
Sastojci:
- 1 kg mladog punomasnog sira (kravlji ili ovčiji)
- 150-200 g kukuruznog brašna (može i sa pšeničnim)
- kašičica soli
Priprema: Sir isecite na komade i stavite u šerpu (ranije se koristio kotao ili kazan), i zagrevajte na niskoj temperaturi (u suprotnom će zagoreti, što ne želite da se dogodi).
Kada se sir otopi, dodajte so (procenite količinu u odnosu na to koliko je sir slan) i mešajte varjačom.
Polako dodajte kukuruzno brašno i nastavite sa mešanjem dok ne dobijete čvršću smesu. Brašno služi da pokupi masnoću iz sira, pa ga ne treba puno stavljati.
Mešajte još nekih 20 minuta, sve dok smesa ne postane glatka i dok mast iz smese ne počne da se odvaja. Kada mast počne da "pliva" po površini belmuža, jelo je gotovo.
Belmuž se služi uz kiselo mleko i sveže povrće – rotkvice, crni luk, krastavac…
CICVARA
Sastojci:
(za 4 osobe)
- 600 g kravljeg sira
- 200 g kozijeg sira
- 200 g kajmaka
- 3 dcl vode
- 3 dcl mleka
- 10 kašika kukurznog brašna (belog ili žutog)
Priprema:
U činiji pomešajte i izmrvite kravlji, koziji sir i kajmak.
U šerpi prokuvajte mleko i vodu, a zatim postepeno dodajte smesu sira i kajmaka. Mešajte bez prestanka narednih 15 minuta sve dok voda ne ispari, a smesa ne postane gusta kao testo za palačinke.
Postepeno dodajte po kašiku kukurznog brašna narednih 10 minuta uz neprekidno mešanje do željene gustine. Mešajte još 15 minuta sve dok se smesa ne ujednači i nestane grudvica.
PIROTSKA PROJA
Sastojci:
- 500 ml vode
- 1 ravna kašičica soli
- 2 jajeta
- 500 g kukuruznog brašna
- 1,5-2 kašike svinjske masti
Priprema:
Premažite tepsiju dimenzija oko 25×35 cm sa pola kašike svinjske masti. Uključite rernu da se greje na 200°C. U vanglu sipajte hladnu vodu i dodajte so i jaja. Drvenom varjačom razmutite, pa postepeno dodajte kukuruzno brašno uz neprestano mešanje da se ne stvore grudvice. Kukuruzno brašno možete dodati i odjednom, pa razmutiti žicom za mućenje. Dobićete relativno retko testo. Smesu sipajte u pripremljen pleh. Posebno ugrejte preostalu svinjsku mast, pa njom prelijte proju. Stavite pleh u zagrejanu rernu i nakon petnaestak minuta izvadite i izbockajte proju viljuškom. Vratite u rernu i pecite dok ne porumeni (ukupno 30 do 40 minuta).
KAČAMAK
Sastojci:
- 7 kašika projinog brašna
- 1 kašičica masti
- 2 kašike pretopa
- stari sir ili kajmak
Priprema:
U tiganj sipajte mast i pretop da se istope na blagoj vatri, pa dodajte 2 čaše vode. Ostavite da provri, pa dodajte projino brašno. Mešajte tokom kuvanja dok se ne razbiju grudvice brašna i ne dobijete kompaktnu smesu.
Ukoliko želite ređi kačamak, dodajte još malo vode. Sklonite sa vatre i sipajte u posude. Dodajte u vruć kačamak sir ili kajmak (u zavisnosti šta više volite). Promešajte i uživajte u bogatom ukusu.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem