Kupus je povrće koji je veoma zastupljen na našoj trpezi. Neki ga jedu kao salatu, drugi ga vole samo u sarmi, a većina obožava da ga jede kao samostalno jelo. Slatki kupus je izuzetno ukusan, a rebarca mu daju poseban šmek kom niko ne može da odoli. Ovako pripremljen slatki kupus probaće i oni koji tvrde da ga ne vole.

Sastojci:

  • 2 kg kupusa
  • 400 g dimljenih svinjskih reberaca
  • 500 ml paradajz soka
  • 2 glavice luka
  • 2 šargarepe
  • 4 čena belog luka
  • 3 kašike masti
  • 1 kašika sirćeta
  • so, biber

Priprema:

U dublju šerpu sipaje vodu i sirće, pa stavite rebarca. Kuvajte ih oko 15 minuta, procedite i isperite mlakom vodom. Kupus, crni i beli luk iseckajte na kockice, a šargarepu na kolutove. U šerpu stavite mast i zagrejte, pa stavite crni i beli luk da se dinstaju sa malo vode. Kada luk postane staklast, stavite polovinu isečenog kupusa, šargarepu, začinite po ukusu, poređajte suva rebarca, pa stavite ostatak kupusa koji ćete takođe začiniti. Sve prelijte paradajz sokom i vodom da ogrezne, pa stavite da se krčka. Kada kupus splasne, nalijte još vode. Kupus kuvajte oko 40 minuta, bez mešanja, na srednjoj temperaturi.

Izvor: Stvar ukusa