Škembići u saftu su jelo tipično za jug Srbije, a dok ga jedni obožavaju, drugi ne mogu da ga smisle. Pravi grumani tačno znaju u kojoj kafani ih najbolje spremaju. Ovaj recept jedan je od pravih kafanskih uz koje će i oni koji ne vole škembiće, biti pred izazovom da ih probaju. Sve što je potrebno jeste malo strpljenje da ga spremite.
Sastojci:
- 1 kg junećih škembića
- 1 veza zeleni
- 4 čena belog luka
- 2 lovorova lista
- 5 glavica crnog luka
- 100 g slanine
- 50 ml soka od paradajza
- 1 puna kašika masti
- 4 kašike brašna
- pola glavice celera
- so
- biber u zrnu
- aleva paprika
Priprema:
Škembiće očistite i operite, a potom stavite u lonac i nalijte vodom. Dodajte seckanu zelen i celer, glavicu crnog luka i dva čena belog luka, jedan lovorov list i biber u zrnu. Sve ostavite da se kuva oko četiti i po sata. Kuvane škembiće ohladite i isecite na šire trake. U šerpi zagrejte mast, pa dodajte sitno seckane četiri glavice crnog luka, pa pržite dok se ne zastakli. Ubacite sitno seckanu slaninu, zatim brašno i neprestano mešajte dok se ne uprži i ne dobije braon boju. Dodajte preostali sitno seckani beli luk, slatku mlevenu papriku i sok od paradajza. Sipajte litar i po vode i ubacite škembiće, pa ih kuvajte još 20 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem