Karađorđeva šnicla je poslata svojevrstan srpski brend, a zanimljivo je da se ideja za nju rodila kao posledica kuvarske greške. Meso, kajmak i kremasti tartar sos su savršen spoj koji oduševljava na prvi zalogaj. Po pravili se pravi od svinjskog filea, mada mnogi za nju koriste i teletinu, a poneki čak i pileće meso. 

Sastojci:

  • 800 g svinjskog filea
  • 150 g starog ili zrelog kajmaka
  • 30 g brašna
  • 2 jajeta
  • 30 g prezli
  • 30 g brašna
  • ulje, so

Priprema:

Šnicle dobro istanjite čekićem za meso, pa ih fino usolite i dodajte začine po ukusu. Ostavite ih sa strane, kako bi meso omekšalo. Meso premažite kajmakom, urolajte ga, a ćoškove uvucite unutra kako kajmak ne bi iscurio u toku prženja. Umutite jaja, a u dve posebne posudite sipajte prezle i brašno. Šniclu najpre uvaljajte u brašno, pa u jaja, a onda u prezle. U dublji tiganj sipajte veću količinu ulja i kada se ulje zagreje spustite pripremljene šnicle. Pržite ih ravnomerno uz povremeno i lagano okretanje, sve dok ne porumene. Izvadite ih iz tiganja i odložite na tanjir koji je obložen papirnim ubrusom kako bi se ocedile od viška ulja. Služite je uz pomfrit, tartat sos i uz jednu krišku limuna.

Izvor: Stvar ukusa