Karađorđeva šnicla je poslata svojevrstan srpski brend, a zanimljivo je da se ideja za nju rodila kao posledica kuvarske greške. Meso, kajmak i kremasti tartar sos su savršen spoj koji oduševljava na prvi zalogaj. Po pravili se pravi od svinjskog filea, mada mnogi za nju koriste i teletinu, a poneki čak i pileće meso.
Sastojci:
- 800 g svinjskog filea
- 150 g starog ili zrelog kajmaka
- 30 g brašna
- 2 jajeta
- 30 g prezli
- 30 g brašna
- ulje, so
Priprema:
Šnicle dobro istanjite čekićem za meso, pa ih fino usolite i dodajte začine po ukusu. Ostavite ih sa strane, kako bi meso omekšalo. Meso premažite kajmakom, urolajte ga, a ćoškove uvucite unutra kako kajmak ne bi iscurio u toku prženja. Umutite jaja, a u dve posebne posudite sipajte prezle i brašno. Šniclu najpre uvaljajte u brašno, pa u jaja, a onda u prezle. U dublji tiganj sipajte veću količinu ulja i kada se ulje zagreje spustite pripremljene šnicle. Pržite ih ravnomerno uz povremeno i lagano okretanje, sve dok ne porumene. Izvadite ih iz tiganja i odložite na tanjir koji je obložen papirnim ubrusom kako bi se ocedile od viška ulja. Služite je uz pomfrit, tartat sos i uz jednu krišku limuna.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus